©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Daday Çevresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Daday Çevresi
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Kastamonu
İlçe:
Daday
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Kastamonu il merkezinin kuzeybatısında; Daday İlçesi'nin güneyinde; batı-doğu yönünde akan Gökırmak Nehri'nin güney yakasında. Bostancı; Gökırmak Vadisi'nde buluntu yerlerini gösteren haritasında Daday İlçesi'nin hemen güneydoğusunu Daday buluntu yeri olarak işaretlemiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bu kısımda ağızları kapanmış küçük kaya sığınakları bulunmaktadır. Ön kısımları tarla olan bu sığınakların bazılarının dolmuş küçük mağara olma ihtimali vardır. Bostancı; çevredeki bitki örtüsüne bakarak; burasının Paleolitik Çağ insanların konaklaması için çok uygun bir yer olabileceğini iddia etmektedir. Buluntu yerinin yakınında olan Daday Çayı batı-doğu doğrultusunda tektonik depresyon tipinde oluşan; güneyi ve kuzeyinden fay kırıkları ile sınırlanmış bir çökeltidir. Daday Çayı; Gökırmak'ın yukarı mecrasını teşkil etmektedir. Çayın batı ve doğusundaki geniş alanlar Neojen dönemindeki kapalı havza ile ilgilidir. Bu çayın çevresindeki ayüvyal topraklar geniş bir şerit halinde uzanırlar.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında Enver Bostancı Gökırmak Nehri dolaylarında yaptığı yüzey araştırmasında; yukarıda anlatılan kaya sığınaklarını tespit etmiştir. Sığınakların civarında yontma taş alet ve artıkların var olup olmadığını saptamak amacıyla bireysel araştırma yapmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Bu araştırmasında; sığınakların önündeki tarlada 6x1.8 cm boyutlarında; Bostancı'ya göre Aurignacien karekterde bir dilgi bulunmuştur [Bostancı 1952:140; tab.II.4]. Bu alet hakkında başka bir bilgi verilmemektedir. Bostancı yayınında lev.IV'de çizimleri gösterilen bazı yontma taş nesnelerin alt yazısında Gölköy ve Daday çevresinde bulunan çakmaktaşı aletler tanımını yapmakta; bunların hangilerinin Daday'dan olduğu konusunda metin içinde bir bilgi vermemektedir. Olasılıkla çoğunluğu Daday'dandır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye