©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çürücüin

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çürücüin
Türü:
Kaya Sığınağı
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Finike
Köy:
Yalnızköy
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
OP

     


Yeri: Antalya il merkezinin güneybatısındaki Finike İlçesi'nin yaklaşık 16 km kuzeyinde; Finike-Elmalı karayolu üzerinde yer alan Yalnızköy civarında; olasılıkla yolun doğu kısmında.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kaya sığınağının olduğu kısım Başgöz Çayı'na yakındır. Bölge çok dağlıktır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Bu kaya sığınağı ilk defa Enver Yaşar Bostancı tarafından 1956 yılında keşfedilmiştir. Sığınağın yüzeyinde çakmaktaşı alet bulunması dolayısıyla; 1959 yılında; kaya sığınağının hemen önünde 1.5x2 m boyutlarında bir açma açılmıştır. Bostancı yönetiminde yapılan bu kazı; yüzeyden 1.5 m derine kadar devam etmiştir. Tabakalanması konusunda; Bostancı fazla bir bilgi vermekten kaçınmaktadır. Yüzeyden itibaren 110 cm'ye kadar boş bir dolgu toprağı ile karşılaşılmıştır. 110 cm'den itibaren tarihöncesi çağlara ait çanak çömlek parçaları çıkmaya başlamışsa da; yüzeyde görülen Paleolitik Çağ yontma taş aletleri kazının sonuna dek ortaya çıkmamıştır. Ana kayaya ulaşıldığı belirtilmemektedir. Bu açıdan Paleolitik Çağ tabakasının daha altta olup olmadığını bilmiyoruz.
Tabakalanma:
Buluntular: Sığınağın yüzeyinde bulunan yontma taş aletler; Bostancı'ya göre Moustérien karakterdedir. Yüzeyde bulunan ve Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenen bu taş aletlerin kaya sığınağının önündeki kazıda bulunmayışı da çok ilginçtir. Bostancı; kaya sığınağın civarında ve üst terasta yapacağı kazıdan Paleolitik buluntuların ele geçeceğini ümit etmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye