©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çıldırın Hüyleri

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çıldırın Hüyleri
Türü:
Höyük
Rakım:
830 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Ağın
Köy:
Yenipayam
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
AP

     


Yeri: Elazığ il merkezinin kuzeybatısında; Ağın İlçesi'nin yaklaşık 6 km batısında; Arapkir Deresi'nin hemen üstündeki düzlükte yer alan çifte höyüktür. Kökten'in verdiği kısıtlı bilgiye göre Yeniyapanlar Köyü'nün batısında olmalıdır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Çıldırın Hüyleri/Çıldırınbaşı Hüyleri ya da Çift Tepeler/İkiz Tepeler adını alan çifte höyüğün bulunduğu düzlüğün altında Arapkir Deresi'nin içinde Çıldırınini adlı mağara bulunmaktadır. 1970 yılı araştırmalarında K. Kökten mağarada kültür toprağının varolmadığını belirtmektedir. Dereye yakın ve yarmanın kenarında bulunan ve diğerine nazaran daha güneyde var olan höyük ise Keban Barajı'nın suları altında kalmıştır. Derin bir uçurumun yanında kurulmuş olmaları bu yerleşmelerin daha kolay müdafaa edildiğini göstermektedir. Yine de kazıda; bu yorumu güçlendirecek çevre duvarına ait kalıntılar ortaya çıkarılamamıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.K. Kökten; Keban Baraj Gölü alanında 1971 yılında diptarih açısından yaptığı araştırmada 1 no'lu höyükte küçük bir deneme kazısı gerçekleştirmiş ve İlk Tunç Çağ tabakaları arasında olasılıkla İlk Tunç Çağ insanlarının çevrede bulup; herhangi bir amaçla ya da ham malzeme olarak kullanmak için yurtlarına getirdikleri Paleolitik Çağ taş aletlerine rastlamıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Bu taş aletlerden biri 9.5 cm uzunluğunda bir iki yüzeyli'dir; diğeri ise bir burgudur [Kökten 1974:lev.15/ 27-28; lev.17/49-5l]. Bütün özellikleri ile Paleolitik Çağ'a ait oldukları kesin olan bu aletlerde ezgili çentik izlerinin oluşu bunların tekrar kullanılmış olduğunu göstermektedir. Kökten bu tekil buluntuların tarihlenmesi hakkında bir yorum yapmamaktadır. Olasılıkla iki yüzeyliyi Alt Paleolitik Çağ'a koyabiliriz. Yalçınkaya; Anadolu Alt Paleolitik Çağ ile ilgili yazısında bu yerden bahsetmemektedir. Bu açıdan aletlerin tarihlenmesi bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye