©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Akarçay Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Akarçay Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
357 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Şanlıurfa
İlçe:
Birecik
Köy:
Akarçay
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Şanlıurfa il merkezinin güneybatısında; Birecik'in güneyinde; Fırat'ın doğu yakasında; aynı adlı köyün 900 m doğu-güneydoğusundadır. 18 m yüksekliğinde 180x80 m ölçülerinde konik biçimli tepe ve teraslı bir yerleşme yeridir. Höyük yüzeyi; 1989 yılında; G. Algaze yönetimindeki ekip tarafından sistemli olarak toplanmıştır. Tepenin alt 10 m'sinde Uruk Dönemi devrik ağızlı kase; bantlı ağızlı kase; taşçık katkılı hamurlu tabak parçaları bulunmuştur. Algaze ekibi ayrıca İTÇ 3/OTÇ 1; Hellenistik; Roma ve Ortaçağ çanak çömlek parçaları da bulmuştur. Olasılıkla Karkamış Barajı gölünün altında kalacaktır. Yerleşmede 1999 yılında Y. Mergen ve A. Deveci başkanlığında kurtarma kazıları başlatılmıştır. 2002 yılı çalışmalarında I-8a açmasındaki teras dolgusunda Geç Uruk Dönemi'ne ait eğik ağız kenarlı kase parçaları yoğun olarak bulunmuştur. Yatay bantlar içinde üstte çapraz tarama ve altta içleri çapraz taramalı üçgenlerle kazıma ile bezenmiş gövdeye ait parça da Geç Uruk Dönemi'ne tarihlendirilmektedir [Deveci-Ensert 2004:386]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Şanlıurfa İli, Birecik İlçesi'nin yaklaşık 15 km güneyindeki Akarçay Köyü'nün 900 m güneydoğusunda yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Fırat nehir yatağına hakim, olasılıkla geç Pleistosen Çağda oluşan bir teras üzerinde bulunan yerleşme, kuzey-güney yönünde 180 m, doğu-batı yönünde 160 m boyutlarındadır. Höyüğün zirvesi deniz seviyesinden 357 m yüksekliktedir. Kuzey yamacı dik, diğer yönleri sekiler halinde eğimlidir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye