©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Bozkurt Kurgan Mezarlığı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Bozkurt Kurgan Mezarlığı
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Ağrı
İlçe:
Doğubayazıt
Köy:
Bozkurt
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Bozkurt Kurgan Mezarlığı Ağrı İli, Doğubayazıt İlçesi'nin 16 km kuzeyinde ve Ağrı Dağı'nın batı eteğinde yer alır. Mezarlık Bozkurt Köyü'nden başlayarak kuzeye doğru yaklaşık 12 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Mezarlıkta yüzeyden elde edilen çanak çömlekler büyük oranda OTÇ ve STÇ/Erken Demir Çağı'na ait olmasına rağmen güneybatısında ve köyün kuzeyinde yer alan Melecami kayalığında Geç Kalkolitik, İTÇ ve Ortaçağa ait çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Melecami kayalığının üzerinde ve eteklerinde bir Geç Kalkolitik Dönem yerleşimi olduğu düşünülmektedir. Geç Kalkolitik Dönem çanak çömleği Melecami kayalığının güneyinde yoğunlukla bulunmuştur. Kahve-kiremit bitki katkılı ya da krem astarlı bitki katkılı olmak üzere iki mal grubu görülür. Bu büyük grubun dışında bir adet Sioni Ware çömlek parçası vardır. Bu parça basit ağız kenarlı, dik boyunlu ve yuvarlak gövdelidir. Koyu gri renkte hamurlu, hamurunun renginde astarlı, orta kum katkılı ve el yapımıdır. Ağız kenarında bu mal grubunun özelliği olan çentik dizisi vardır. Diğer parçalar genellikle devetüyü, kahve ve kiremt renklerde hamurlu, hamurunun renginde ya da krem renkte astarlı, orta-kaba kum ve bitki katkılı, orta pişirilmiş, açkısız ve el yapımıdır. Biçim olarak çömleklerden oluşur, basit ve kapalı ağızlı, yuvarlak gövdeli biri dışında, basit ağız kenarlı, boyunlu ve yuvarlak gövdelidirler. Boyunlar dik ya da dışa çekiktir. Bu parçaların yüzeyinde bitki katkı izleri belirgindir [Özfırat 2009:370, 374]. 2012 yılı kazıları Melecami Höyüğü'nde S45, S46 ve S47 açmalarında yürütülmüştür. Daha önceki yıllarda da belirtildiği üzere Geç Kalkolitik ve İTÇ yerleşmeleri Melecami Höyüğü'nde yer almaktadır. Bu iki tabakanın üzerinde ise OTÇ ve STÇ'ye ait kurganlar vardır. Bu kurganlar, erken tabakaları yoğun bir şekilde tahrip etmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu Geç Kalkolitik ve İTÇ'ye tarihlenen çanak çömlek parçaları, kemik aletler, obsidiyen aletler ve yongalar bulunmuştur. Bu buluntuların tümü karışık dolgudan gelmektedir [Özfırat-Coşkun 2014:146].
Yeri: Bozkurt Kurgan Mezarlığı Ağrı İli, Doğubayazıt İlçesi'nin 16 km kuzeyinde ve Ağrı Dağı'nın batı eteğinde yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Doğubayazıt Ovası'nın kuzey ucunda, Iğdır Ovası'na inen Ağrı Dağı geçidinin başında ve dağın ovaya uzanan batı yamacında yer alır. Mezarlık Bozkurt Köyü'nden başlayarak kuzeye doğru yaklaşık 12 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye