©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Akalan Kalesi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Akalan Kalesi
Türü:
Höyük
Rakım:
420 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Samsun
İlçe:
Merkez
Köy:
Çatmaoluk
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Samsun İli'nin batısında; Çatmaoluk Köyü'nün 3.2 km batı-güneybatısındadır. Tepenin kuzeye dönük yamaçlarında düzgün taşlarla örülmüş yaklaşık 5 m yüksekliğinde duvar kalıntısı yer almaktadır. Hemen güneydoğusunda Kulacadağ ve aynı yönde bir dere vardır. İlk olarak U.B. Alkım tarafından 1972 yılında tespit edilen yerleşme İTÇ'ye tarihlendirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır. Kale, Samsun İl Özel İdaresi İmar ve İnşaat Daire Başkanlığı tarafından 2009 yılında gerçekleştirilen yüzey araştırmaları sonucunda oluşturulan Samsun Kültür Envanteri'nde bulunmaktadır. Kale çevresindeki iki vadiye egemen bir konumdadır. Uzunluğu yaklaşık 350 m, genişliği ise 50-70 m'dir. Etrafı yaklaşık 1 km uzunluğunda ve 4.5-5 m yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Kalenin kurulduğu tepe büyük ölçüde kayalık olduğundan surlar topografyaya uydurulmuştur, kayalar surlara temel olmuştur. Bugün bir kısmı hala toprak altında olan surlar, kiklopik duvar tekniğinde büyük taş bloklarından yığma olarak yapılmış, duvar boşlukları küçük taşlarla doldurulmuştur. Surların yapımında keskin dönüşler yerine yuvarlatılmış dönüşler tercih edilmiştir. Kalenin ortasında höyük olduğu tahmin edilen bir yükselti görülmüştür.
Yeri: Samsun il merkezinin 18 km güneybatısında, Çatmaoluk Köyü, Yeniköy Mahallesi'nin 2 km güneyinde yer alan kale tipi bir yerleşmedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yüksek bir platonun dik yamacında kurulmuştur. Güney, kuzey ve batıdan Karadeniz'e dökülen Kürtün Irmağı'nın bir kolu olan Karadere Çayı ve kollarınca sınırlanmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye