©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çarkini

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çarkini
Türü:
Mağara
Rakım:
300 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Merkez
Köy:
Yağca
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Antalya il merkezinin kuzeybatısında; Yağca Köyü'ne bağlı Somaklı'nın yaklaşık 1 km kuzeybatısında; Öküzkaklığı Mevkii'nde; ağzı güneybatıya açık olan küçük bir mağaradır. 22x17 m boyutlarındadır. 1957 yılında; mağaranın ağzına yakın bir yerde; K. Kökten yönetiminde küçük bir sondaj yapılmıştır. Kökten bu kazıda; en üstte Kalkolitik Çağ bulguları olduğunu bildirmekteyse de; böyle bir tabakanın var olup olmadığı anlaşılamamaktadır. ASPRO'da 8/9. evrelere konmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Antalya il merkezinin kuzeybatısında; Yağca Köyü'nün mahallesi olan Somaklı'nın 1 km kuzeybatısında; Kocaköy Mahallesi'nin 1 km batısında; Karain Mağarası'nın 2 km güney-güneybatısında yer alan doğal mağara. Bulunduğu bölgeye Öküzkaklığı adı verilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Karain; Öküzini; Kızılin mağaralarının olduğu Katran Dağı'nın gri renkli Kretase kalkerleri içinde açılmış doğal bir mağara olan Çarkini; yaklaşık denizden 500 m yüksektedir. Ağzı güneybatıya açıktır; günümüzde ağzı kalker blokları ile orijinaline göre kapanmıştır. Katran Dağı'nın traverten düzlüğünden yaklaşık 190 m yukardadır. Doğu-batı yönünde 22 m; kuzey-güney yönünde ise 17 m uzunlukta olduğu bildirilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye