©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Cilavuz / Susuz

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Cilavuz / Susuz
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Kars
İlçe:
Susuz
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP ÜP

     


Yeri: Kars il merkezinin kuşuçumu 20 km kuzeyindeki Susuz İlçesi'nin yakın kuzey-kuzeydoğusundaki Cilavuz Deresi'nin kuzey düzlükleri. Bu buluntu yeri arkeoloji yazınında bazı yerlerde Susuz olarak geçmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Cilavuz Deresi; 3.150 m rakımlı Kisirin Dağı'ndan iki kol şeklinde doğup; bir yay çizerek Susuz İlçesi'nin hemen yanından geçmekte; ilçenin ilerisinde kuzeyden gelen Ağzıaçık suyu ile birleşip; Çayır Dere ve Kars Çayı adlarında devam edip daha doğuda Arpa Çay'a dökülmektedir. Kökten; özellikle kuzeyden gelen Kamışlı Dere ile Kırçiçeği (eski Mamaş) Deresi arasındaki çakıllı ve kumlu düzlüklerde araştırma yapmış olsa gerektir. Gene Kökten Cilavuz Deresi'nde doğal mağaraların var olduğunu bildirmektedir. 1:100.000 ölçekli haritada dere boyuncu; Susuz (eski Cilavuz) İlçesi'nin hemen batısında ve derenin Ağzıaçık Suyu ile birleştiği yerin yakınında mağara işareti görülmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Yontma taş buluntular açısından zengin olan bu yöre; İ.K. Kökten'in 1942 yılı incelemeleri sırasında ilk defa tespit edilmiştir. Kökten'in Kars yöresinde yaptığı yüzey araştırmalarının birincisinde ele geçirdiği iki yüzeylinin bulunduğu yer ile daha sonraları Ağzıaçık Suyu'nun batısındaki düzlüklerde bulduğu bir başka yüzeylinin buluntu yerinin birbirine yakın olması gerekmektedir (bak. Ağzıaçık Suyu fişi). Kökten her zamanki gibi buluntu yerlerinin kesin noktalarını yayınlarında aksettirmemektedir.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; Susuz İlçesi'nin civarındaki bu araştırması sırasında bu düzlüklerde bazalttan yapılma 12.0x7.7x4.0 cm boyutlarında bir iki yüzeyli (el baltası) bulmuştur. Bu iki yüzeyli hakkında ayrıntılı bir bilgi verilmemekle beraber Chelléen (yeni terimleme ile Abbevillien) - Acheuléen tipinde olduğu bildirilmektedir. Alet olasılıkla Cilavuz Suyu'nun daha yukarılarından sürüklenerek gelmiştir. Buluntunun resmi veya çizimi Kökten tarafından yayınlanmamıştır. Yakın çevrede başka alet ve artıkların var olup olmadığını da bilmiyoruz. Kars yöresi özellikle Paleolitik çağ bakımından araştırmaya açık yörelerden biri olma hüviyetini korumaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye