©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Körteke Kalesi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Körteke Kalesi
Türü:
Kale
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
Aydın
İlçe:
Bozdoğan
Köy:
Körteke
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Myken

     


Yeri: Aydın İli; Bozdoğan İlçesi'nin güneydoğusunda; Muğla İli'ne bağlı Göktepe'nin kuzeybatısında yer alır. Denizden yaklaşık 900 m yüksektedir [Fabricius 1980:322].
Konumu ve Çevresel Özellikleri:
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Fabricius tarafından 1970'li yıllarda yüzey araştırması yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar: Yukarı Kale adı verilen kale üçgen bir alan üzerine kuruludur. Dik bir yamacı çıkarak ulaşmak mümkündür. Kaya parçaları kaldırılıp güneye götürülmüş ve burada dik ve sağlam çokgen tarzda bir duvar yapılmıştır. Blokların köşeleri düzeltilmiştir. Sur; doğu ve batı yönlerinde dörtgen kulelerle desteklenmektedir. Duvarın ortasında birbiri ile bağlantılı hücre biçiminde dört oda yapılmıştır. Kule ve odaların duvarları 130 cm genişliğindedir. Dağın tepesindeki düzlük alanın; kuzeyinde; çeşitli konut kalıntıları tespit edilmiştir. Sarnıçlar da bulunmaktadır [Fabricius 1980:323]. Yukarı Kale'nin 20 m altında tüm güney yamacı kaplayan bir teras bulunmaktadır. Terası taşıyan bir savunma duvarı vardır. Burası Aşağı Kale olarak nitelendirilmiştir. Hem içeri hem de dışarı doğru çıkıntılı beş kule ile desteklenmektedir. İnşasında yukarı Kale'de olduğu gibi büyük boyutlu taşlar kullanılmıştır. Aşağı Kale'nin duvarlarında birtakım tamirat çalışmaları yapıldığı saptanmıştır. Kuleler 6-7 m genişliğindedir. Kulelerin iç kısmında kapılar da vardır. Aşağı Kale'ye girişi doğudaki 227 cm genişliğinde bir kapı sağlar. Kapının üzerinde 330 cm uzunluğunda 82 cm yüksekliğindeki lento hala ayaktadır. Terasta birtakım duvar kalıntıları ve kaya üzerinde yapılan çalışmalara ait izler tespit edilmiştir. Aşağı Kale'de sarnıçlar da mevcuttur. Üzerleri kubbe biçiminde kapalıdır [Fabricius 1980:324-326]. Aşağı Kale'nin 45 m kadar aşağısında ikinci bir teras mevcuttur. Terasın kuzey tarafındaki kayalar işlenmiş ve duvar haline getirilmiştir. Güney kenarda ise kyklopik tarzda örülmüş bir teras duvarı vardır. Daha aşağıda ise Ortaçağ'a ait bir başka sur duvarı bulunmaktadır [Fabricius 1980:326]. Yakın çevrede mezarlara ait herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Karia kentlerinde bol miktarda Hellenistik-Roma Dönemi'ne ait buluntuların olduğu; buna karşılık ulaşılması güç yerlerde; dağlardaki yerleşmelerde saptanan yapı tarzlarının Myken kültür öğeleri ile benzeşmesi ve Hellenistik-Roma Dönemi buluntularına rastlanmaması bu yerlerin; Leleg yerleşmeleri olabileceğine işaret etmektedir. Körteke Kalesi'nde; antik dönemde yerleşildiği; belirsiz bir tarihte terkedildikten sonra Ortaçağ'da tekrar yerleşildiği anlaşılmaktadır [Fabricius 1980:327-328].
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye