©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Büyüktepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Büyüktepe
Türü:
Höyük
Rakım:
200 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Kumlu
Köy:
Karahöyük
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Hatay ili; Kumlu İlçesi'nin 4.2 km güneyinde; Karahöyük Köyü'nün kuzey girişinde yer almaktadır
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Günümüzde Suriye sınırları içinden doğarak; Amik Gölü'ne dökülen Afrin Çayı'nın (Nahr al Afrin) kuzey yakasında; yaklaşık olarak çaydan 300 m uzaktadır. Küçük ve yayvan bir höyüktür. 1936 yılında araştırmanın yapıldığı; doğusunda verimli topraklara sahip bulunan höyüğün bir kenarında; bataklık olduğu belirtilmektedir. Günümüzde bu bataklıklar kurutulmuştur. Amik Ovası'nda; Büyüktepe gibi fazla yüksek olmayan höyükler; sürülerek yavaş yavaş tahrip edilmektedir. Burada yerleşenler su ihtiyaçlarını; Afrin Çayı'ndan gidermiş olmalıdır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1936 yılında Chicago Üniversitesi Doğu Bilimleri Enstitüsü'nün Amik Ovası'nda gerçekleştirdiği yoğun yüzey araştırması esnasında tespit edilmiştir. Bu araştırmada Amik Ovası'nda 178 yerleşme yeri saptanmıştır. Bu yerleşme yerleri arasında Tell Cudeyde'de kazı yapılarak; Cudeyde'nin tabakalanmasındaki bulgulara göre; yüzey araştırması buluntuları değerlendirilmiştir.
Tabakalanma: Büyüktepe Höyüğü'nde de Tell Cudeyde'nin XIV. tabakasında bulunan çanak çömleklere benzeyen parçalar toplanmıştır. Bu bulgulara dayanarak höyüğün en eski tabakası olarak Amik A-B evresine ait bir yerleşmenin var olduğu ileri sürülmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Neolitik Çağ'a tarihlenen Koyu Yüzlü Açkılı maldan örnekler bulunmuştur. (Bu mal için bak. TAY 2; Tell el Cüdeyde).
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Amik Ovası kültür silsilesinin A-B evrelerine ait yerleşme yeri olduğu olasılıkla iddia edilmektedir.


Liste'ye