©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Ağın Deresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Ağın Deresi
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Ağın
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP AP

     


Yeri: Elazığ il sınırları dahilinde; kent merkezinin kuzeybatısındaki Ağın İlçesi'nin içinden geçen ve Keban Barajı yapılmadan önceki Fırat Nehri'ne karışan Ağın Deresi boyunca. Bu alan günümüzde Keban Baraj Gölü'nün suları altında kalmıştır. Buluntuların ele geçtiği yerlerin derenin hangi yakasında olduğu bildirilmemektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: İ.K. Kökten; Ağın Deresi boyunca yaptığı araştırmada; bu alanın araştırma yaptığı tarihten bir müddet sonra sular altında kalacağına ve bu açıdan özenle incelenmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Aynı alanda kaya sığınaklarının da var olduğunu bildirmektedir. Buluntu alanının özellikleri; konaklama yeri olup olmadığı ve boyutları bildirilmemiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ. Kılıç Kökten'in 1969 yılı Keban Barajı göl suları altında kalacak tarihi eser ve yerleşmelerin saptanmasına yönelik araştırmasında bulunmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; Ağın Deresi boyunca gri; beyaz ve sarımtırak renkte çakmaktaşlarından yapılmış Levalloisien tipte uçlu kazıyıcı; çentikli kazıyıcı yonga aletleri ile iki yüzeyliler (el baltaları); küçük saplı satır biçimli baltalar toplamıştır [Kökten 1971a:16; lev.20 ve Kökten 1971b:131; res.17]. Bu buluntuların yüzeydeki dağılım yoğunluğunu ise söylememektedir. Yine de burası bir konaklama yeri olarak düşünülmelidir. Kökten'e göre dere boyunca ele geçen aletler Ankara yöresinde bulunanlarla benzerlik göstermektedir. Kökten; 1971 yılında yayınladığı makalesindeki resim altlarında vermiş olduğu bilgilerde; bu buluntuları; Alt Paleolitik ve Orta Paleolitik Çağ'a ait buluntular olarak tanımlamaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye