©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


S 63/7 Ayngerm Yanı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

S 63/7 Ayngerm Yanı
Türü:
Höyük
Rakım:
725 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Siirt
İlçe:
Kurtalan
Köy:
Ayngerm
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yüksekliği 7 m olan höyük, kuzey-güney yönünde 100 m, doğu-batı yönünde ise 200 m ölçülerindedir. Tepe, üstünde harabe kalıntıları olan çıplak bir yapıya sahiptir. 100 m batıda bir göl yer almaktadır. S 63/6'nın 500 m kadar kuzeydoğusundadır. Höyük üzerinde olasılıkla MÖ 1. binyılın ilk yarısının basit malı ile buna yakın kırmızı astarlı, açkılı ve çark yapımı bir mal gurubu (özellikle Nimrut, Tell Halaf'ın Kabara tabakası, Amik O evresi, Hama'daki Suriye-Hitit katı ve Filistin İlk Demir Çağı II'den bilinen) bulunmaktadır.
Yeri: Siirt il merkezinin batısında; Kurtalan İlçesi'nin 13 km batısında; Kurtalan-Beşiri-Batman karayolunun 400 m güneyindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Dicle Nehri'nin büyük bir kolu olan Garzan Çayı'nın oluşturduğu vadiye kuzeyden kavuşan dar bir geçidin üst kısmında yer alan yerleşme yerinin biraz ilerisinde biten vadinin kenarları; yüksekliği 1.000 m'yi bulan sarp tepelerin çıplak kayaları ile sınırlanmaktadır. Bu dar vadide günümüzde hiçbir akarsu olmamasına karşın yamaçların üst kısımlarında birçok kaynak vardır. Tepenin çok yakınında; 100 m batısında; içinde birikinti gölcükleri de olan bataklık yer almaktadır. Çıplak bir tepe olan höyüğün (?) üstünde harabe kalıntılarının var olduğu bildirilmektedir. Whallon'un yayınında ise; lev. 27'de gösterilen kesitte; üzerinde çağdaş bir yerleşmenin varlığı belirtilmiştir. Höyüğün kuzey-güney yönünde 100-125 m; doğu-batı yönünde 200 m boyutlarında; yüksekliğinin de yaklaşık 7 m olduğu söylenmektedir. Yayvan biçimli bir tepedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye