©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hamaylıtarla / Buruneren

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hamaylıtarla / Buruneren
Türü:
İşlik
Rakım:
0 m
Bölge:
Marmara
İl:
Tekirdağ
İlçe:
Şarköy
Köy:
Kızılcaterzi
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İTÇ II

     


Tekirdağ il sınırı içinde; Şarköy'ün yaklaşık 17 km batısında; Kızılcaterzi Köyü'nün yaklaşık 5-6 km doğusundadır. Kızılcaterzi-Kavakköy yolunun hemen kuzeyinde; eski kireç ocağının yanında yer almaktadır. Tekke Tepe olarak bilinen yükseltinin 1 km güneybatısında; "Kireç ocağı" olarak adlandırılan mevkinin de batısında yer alan atölye ve yerleşim yerinden oluşmaktadır [Özbek 2000:1]. Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Buruneren Çiftliği'nden gelen cilalı bir taş balta vardır. 1982 yılında M. Özdoğan tarafından yapılan yüzey araştırmalarında; bu cilalı taş baltanın Kazanağzı Deresi'nin batı taraçaları üzerinde bir yerleşim yerinden gelmiş olabileceği; fakat bu yerleşim yerinde prehistorik çanak çömleğe ve cilalı taş baltalara rastlanmadığı belirtilmektedir. Tekirdağ Müzesi tarafından yapılan araştırmalarda M. Özdoğan tarafından saptanan yerleşim yerinin Buruneren olmadığı; asıl yerleşmenin Teke Tepe'nin 1 km güneybatısında; eski kireç ocağının yanında olduğu saptanmıştır. Yerleşmenin bulunduğu mevkii; Hamaylıtarla olarak bilinir. Bulunan çanak çömleklerin büyük bir bölümü Neolitik Çağ'a aittir. İlk Tunç Çağı çanak çömlekleri azdır ve Troya I dönemine tarihlendirilebilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Tekirdağ il sınırı içinde; Şarköy'ün yaklaşık 17 km batısında; Kızılcaterzi Köyü'nün yaklaşık 5-6 km doğusundadır. Kızılcaterzi-Kavakköy yolunun hemen kuzeyinde; eski kireç ocağının yanında yer almaktadır. Şarköy-Gelibolu sınırında; Marmara Denizi'ne bakan dağların yamacında; Buruneren Çiftliği'nin sınırları içindedir. Tekke Tepe olarak bilinen yükseltinin 1 km güneybatısında; "Kireç ocağı" olarak adlandırılan mevkinin de batısında bulunan atölye ve yerleşmeden oluşmaktadır [Özbek 2000:1]. Günümüzde işletilmeyen kireç ocağı höyüğün yamacından başlayp batıya doğru; yola paralel olarak uzanmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Marmara Denizi'ne hakim bir konumda bulunan atölyenin kuzey kesiminin yakınında bir tatlı su kaynağı yer almaktadır. Bu su kaynağı yerleşmenin içinden geçerek yüzeyi iki parçaya bölen dereyi oluşturmaktadır. Atölye alanı 80x80 m boyutlarında ve 100 m yüksekliğindedir. Yoğun tarım faaliyetleri nedeniyle üstteki kültür tabakalarının bir kısmı tahrip olmuştur [Özbek 2000:1].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye