©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Bitlikeler

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Bitlikeler
Türü:
İşlik
Rakım:
1525 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Çiftlik
Köy:
Kayırlı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Niğde İli; Çiftlik İlçesi sınırları içerisinde; Kayırlı Vadisi'nin doğusunda; Ekinlik Platosu'nun karşısında bulunan yamaç ve platoda geniş bir atölye saptanmıştır [Cauvin - Balkan-Atlı 1996:257]. Bu atölye; araştırmacıların bazı yayınlarında Kayırlı-Bitlikeler ve Ekinlik adlarıyla da geçmektedir [Balkan-Atlı-Cauvin 1998:221].
Konumu ve Çevresel Özellikleri:
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1993-95 yılları arasında; İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı'ndan N. Balkan-Atlı'nın başkanlığında; CNRS'den M.C. Cauvin ve bir araştırma ekibi tarafından yürütülen Aksaray; Niğde; Nevşehir İlleri Obsidien Yüzey Araştırması sırasında bulunmuştur. 1996 yılında alanda tekrar toplama yapılmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çeşitli tekniklerde hazırlanmış çekirdekler; yongalar; dilgiler; ihraç için hazırlanmış iki yüzlü obsidiyen bloklar gibi zengin buluntu topluluğuna rastlanmıştır. Yakınındaki Kaletepe atölyesinde uygulanan tekniğin; Bitlikeler atölyesinde de uygulandığı gözlemlenmiştir. Çok miktarda çeşitli tek vurma düzlemli ve iki vurma düzlemli dilgi çekirdeklerinin bulunması; bu atölyenin farklı zamanlarda; farklı ustalar tarafından kullanıldığını göstermiştir. Bitlikeler malzemesi üzerindeki incelemeler; obsidiyen üretiminde iki farklı amaca; dilgi ihracatı ve ön şekillendirilmiş blok ihracatına; işaret etmektedir [Cauvin - Balkan-Atlı 1996:257]. G. Deraprahamian'ın deneyleri sonucunda çekirdeklerin üretim teknikleri ve aşamaları saptanmış; hazırlanışlarında hammaddenin büyük rol oynadığı anlaşılmıştır. Neolitik Çağ ustaları öncelikle bu yataklarda topladıkları blokları soyarak dörtgenimsi bir iki yüzeyli elde etmişlerdir. Bu kaba taslağa; daha dikkatli bir şekilde yumuşak bir vurgaç ile vurularak iki kenarından vurma düzlemleri açılmıştır. İki vurma düzlemi kullanılarak omurgalı dilgiler çıkarılmış ve yongalama yüzü elde edilmiştir. Daha sonra da bu biçimde şekillendirilmiş olan çekirdekten dilgiler çıkartılmıştır. Çekirdek artık dilgi çıkartılamayacak hale geldiğinde veya yanlışlıkla kırıldığında ise atılmıştır [Balkan-Atlı-Cauvin 1998:221].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye