©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Benderşovti Sırt

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Benderşovti Sırt
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Batman
İlçe:
Merkez
Köy:
Aşağı Zileki
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Batman il merkezinin yaklaşık 11 km güneybatısında; Aşağı Zileki Köyü'nün güneyindedir. Buluntu yerinin hangi köyün arazisi içinde olduğu anlaşılmamaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Raman Dağı'nın en batı ucunda; Batman Su'yun oluşturduğu vadiye hakim olan alçak bir sırtın üzerindedir. Bu dağınık buluntu alanının yapısal özelliklerinden pek bahsedilmemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Raman Dağı ve çevresinde bulunan beş dağınık buluntu alanından biri olan Benderşovti Sırtı olasılıkla Paleolitik toplulukların küçük konaklama alanlarından biri görevini görmüştür. 1990 yıllarında Dicle-Fırat Arkeolojik Keşif Projesi kapsamında Dicle Nehri ve Batman Su yöresinde yapılan yüzey araştırmasında ilk defa saptanmıştır. Bu proje G. Algaze; R. Breuninger; C. Lightfoot ve M. Rosenberg tarafından yürütülmüştür. Sırtın üzerinde yaklaşık olarak 100 metrekarelik bir alanda 50 ile 100 arasında çakmaktaşı alet ve artık toplanmıştır. Çakmaktaşı dağılım alanının ölçüleri verilmemektedir.
Tabakalanma:
Buluntular: Benderşovti Sırtı'ndan toplanan parçalar; yöredeki çağdaş buluntu yerlerindeki endüstrilerle birlikte ele alınmıştır: levallois çekirdekler; yongalar; disk biçimli çekirdekler; piramit biçimli çekirdekler; yarıcılar; yan kazıyıcılar. Bu parçalar; hakim tiplerden dolayı Erken Orta Paleolitik Çağ'a konmaktadır. Diğer buluntu yerlerinde ele geçenlerle birlikte bu endüstriye Raman Endüstrisi adı verilmiştir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye