©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Barsık

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Barsık
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Kayseri
İlçe:
Merkez
Köy:
Barsık
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Kayseri il merkezinin kuzeyinde; Barsık Köyü civarında; Kayseri'den Felahiye Nahiyesi'ne giden karayolu üzerinde; Kızılırmak Nehri'nin yakınında; nehrin 40 m kotlu sekilerini/teraslarını kesen küçük bir kuru dere vadisinde bulunan çakıllı dolguda. Araştırmacılar tarafından yukarıda tanımı yapılan buluntu yerinin tarifine uyan tek yerin Bağırsak Bağları olduğu anlaşılmaktadır. Bu buluntu yerinin esas adının Bağırsak olması gerekmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Aşağıda anlatılan yontma taş buluntular; Kızılırmak Nehri'nin Pleistosen döneminde; günümüz nehir seviyesinden 40 m yukarda aktığı sırada oluşturduğu terasta depolanmış olarak bulunmuşlardır. Erdbrink ve van Heekeren bu terası Alt Pleistosen'e tarihlemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Erdbrink ve van Heekeren'in 1963 yılında Kızılırmak boyunca yaptıkları jeolojik araştırma sırasında Kızılırmak Nehri'nin araştırmacılara göre 40 m'lik terasında; moloz dolgu toprağı içinde Hipparion moları ile birlikte yontma taş parçalar bulunmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Bulunan kaba yongalanmış taş nesnelerden ikisi; pudralanan kireç taşındandır. Kaba çay taşı biçimsel özellikleri taşıyan bu nesnelerden biri 20 cm; diğeri 11 cm boyutlarındadır. Ele geçen bir üçüncü çakıltaşı alet ise beyaz renkte çakmaktaşındandır. Dışa doğru kavisli ve yarımdaire biçiminde kaba düzeltilidir. 7.5 cm uzunluğundaki bu alet yuvarlak kazıyıcı veya disk biçimli bir çekirdek olarak tanımlanabilir [Tomsky 1982:217-218]. Tümünün bir başka yerden Kızılırmak tarafından taşınarak getirildiği ve burada depolandığı kabul edilmektedir. Üzerlerinde sürüklenme aşınım izleri mevcuttur. Tomsky; olasılıkla biçimsel özelliklerine ve bulundukları terasın yaşına dayanarak bu buluntuları kesin olmamakla beraber Acheuléen benzeri olarak tanımlamaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye