©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Barak

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Barak
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
510 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Karkamış
Köy:
Yurtbağı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin güneydoğusunda; Barak İlçesi'nin kuzeyindeki Yurtbağı (Mercihamış) Köyü'nün 1.100 m batısında; karayolunun hemen doğusu ve batısındaki düzlük ile Türkiye-Suriye sınırının Barak yakınındaki alanı.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Buluntu yerinin tam yeri ve konumu verilmemiştir. Buluntunun ele geçtiği yöre olan Barak Ovası hafif tepeli düzlük görünümdedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: J. Perrot'nun 1961 yılında yaptığı yüzey araştırmasında yukarda konumu verilen yolun her iki yanında bol sayıda alet bulmuştur. Sistemli bir toplama yapmamıştır. Perrot "Barak" olarak tanımladığı buluntu alanının boyutları hakkında bir bilgi vermemektedir. H.H. von der Osten'in de yörede araştırma yaptığı anlaşılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Perrot; Moustérien yongalara rastladığını söylemekle birlikte buluntuların yoğunluğu ve sayısı hakkında bize bir bilgi ulaştırmamaktadır. Aletler ve artıkları hakkında da tipolojik bir bilgi verilmemektedir [Perrot 1962:lev.9]. Ayrıca von der Osten'de Türkiye - Suriye sınırının Barak (Cerablus) civarında; Türkiye sınırları içinde kalan bir yerinde çakmaktaşından bir alet bulmuştur [von der Osten 1937b:405]. Her iki buluntu yerinin aynı yer olup olmadığı da araştırma bilgilerinin yetersizliğinden anlaşılmamaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye