©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Baladız / Baradız

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Baladız / Baradız
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
890 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Isparta
İlçe:
Gönen
Köy:
Gümüşgün
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
EP

     


Yeri: Isparta il merkezinin kuzeybatısında; Gönen İlçesi'nin güneydoğusunda; Gümüşgün (Baradız) ve İğdecik Köyleri arasında yer almaktadır. Gümüşgün tren istasyonuna 2.3 km mesafede; tren yolu üzerinde; tren yolu tarafından kesilerek ikiye bölünmüş bir tepeciğin üstündedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bu tepecik Gönen Ovası ile Keçiborlu Ovası'nın bağlantı sınırındadır ve yaklaşık olarak 80-100 m çapındadır. Tepenin ovadan yüksekliği ise verilmemektedir. Yumuşak kum tabakaları ile örtülü olan tepenin Burdur Gölü'nün yükselmesi ile oluşturduğu kumullardan meydana geldiği sanılır. Olasılıkla bu tepe gölün eski yatağının kıyısındadır. H. R. Cohen ve Oğuz Erol'un bölgede yaptıkları jeomorfolojik araştırmalarda bunu teyit etmektedir. Erol Burdur Gölü'nün 950-945 m seviyesinden 935-930 m'ye çekilmesi sırasında ilk evrede kullanıldığını iddia etmektedir. Olasılıkla son buzullaşmanın son zamanlarında eski Burdur Gölü'ndeki ilk çekilmeler başlayınca Epipaleolitik Çağ insanları kısa bir müddet olasılıkla avlanma açısından elverişli olan bu tepeyi yurt yeri olarak kullanmışlardır
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk defa Herbert Louis ve coğrafyacı Niyazi Çıtakoğlu tarafından; 1937 yılında; bu eski plaj kumulu üzerinden mikrolit tipte; çakmaktaşından yontma taş aletler toplanmıştır. Bu toplanan aletleri Kurt Bittel incelemiş; karakteristik özelliklere sahip olmamalarına rağmen yaklaşık olarak Epipaleolitik veya Neolitik Çağ'a tarihlemiştir. 1944 yılında Şevket Aziz Kansu yönetiminde bu küçük kum tepesinde; tren yolu yarmasının güneyinde kalan yarımında 3x4 m boyutlarında iki açma açılmıştır. Bu açmalardaki tabakalanmanın şu şekilde olduğu belirtilmektedir. Yüzeyden 70 cm derinliğe kadar tren yolu yarması sırasında çıkan ve kenarlara atılan karışık toprak tabakası; bunun altında 160-185 cm'e kadar devam eden; içinde mikrolit alet ve artıklarının bulunduğu tabaka gelmektedir. Bu tabakanın alt kısmına doğru aletlerin sayısında büyük bir azalma görülmektedir. 185 cm'de ana toprağa ulaşılmıştır. Tepeciğin alt sekisinde; tren yoluna parelel 2x3 m boyutlarında üçüncü bir açma açılmıştır. Bu açmada yüzeyden 70 cm derine kadar mikrolit aletler vermiştir. İçinden birkaç adet geç devir çanak çömleğinin çıkışı ise sürpriz olmuştur. Baradız kum tepeciğinin Kıran Dağı etekleriyle yaptığı bağlantı üzerinde açılan bir dördüncü açma da gene çanak çömlekli karışık buluntular vermiştir. Daha sonra E. Y. Bostancı'da Antalya yöresinde yaptığı kazıdan dönerken kum tepeciğinin üzerinde küçük bir araştırma gerçekleştirmiştir [Bostancı 1967b:57].
Tabakalanma:
Buluntular: İlçenin yakınında yer alan ve ismini bu ilçeden alan kum tepeciğinde yapılan kazıda ele geçen mikrolit aletler hakkında çok fazla bilgi verilmemektedir. İçlerinde mikro kalemler; üçgen ve geometrik aletler; küçük çekirdekler bulunmaktadır. E.Y. Bostancı; kum tepesine yaptığı bir ziyaret sırasında topladığı minik aletlerlerle; kazısını yaptığı Kumbucağı Kaya Sığınağı'nın C 1 tabakasındaki aletler arasında bir benzerlik kurmaktadır. Ancak Epipaleolitik Çağ'ı temsil eden hakiki mikro uçlar ve geometrik biçimde mikrolitler bulmamıştır. Şimdilik kaydıyla Baladız kum tepeciğindeki konaklama yerini Epipaleolitik Çağ'a tarihleyebiliriz.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye