©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Baladız / Baradız

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Baladız / Baradız
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
890 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Isparta
İlçe:
Gönen
Köy:
Gümüşgün
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ II

     


Isparta il merkezinin kuzeybatısında; Gönen İlçesi'nin güneydoğusunda; Gümüşgün (Baradız) ve İğdecik Köyleri arasında yer almaktadır. Gümüşgün tren istasyonuna 2.3 km mesafede; tren yolu üzerinde; tren yolu tarafından kesilerek ikiye bölünmüş bir tepeciğin üstündedir. İlk defa J. Mellaart tarafından saptanmış ve İTÇ II. evre yerleşmeleri arasına sokulmuştur.
Yeri: Isparta il merkezinin kuzeybatısında; Gönen İlçesi'nin güneydoğusunda; Gümüşgün (Baradız) ve İğdecik Köyleri arasında yer almaktadır. Gümüşgün tren istasyonuna 2.3 km mesafede; tren yolu üzerinde; tren yolu tarafından kesilerek ikiye bölünmüş bir tepeciğin üstündedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bu tepecik Gönen Ovası ile Keçiborlu Ovası'nın bağlantı sınırındadır ve yaklaşık olarak 80-100 m çapındadır. Tepenin ovadan yüksekliği ise verilmemektedir. Yumuşak kum tabakaları ile örtülü olan tepenin Burdur Gölü'nün yükselmesi ile oluşturduğu kumullardan meydana geldiği sanılır. Olasılıkla bu tepe gölün eski yatağının kıyısındadır. H. R. Cohen ve Oğuz Erol'un bölgede yaptıkları jeomorfolojik araştırmalarda bunu teyit etmektedir. Erol Burdur Gölü'nün 950-945 m seviyesinden 935-930 m'ye çekilmesi sırasında ilk evrede kullanıldığını iddia etmektedir. Olasılıkla son buzullaşmanın son zamanlarında eski Burdur Gölü'ndeki ilk çekilmeler başlayınca Epipaleolitik Çağ insanları kısa bir müddet olasılıkla avlanma açısından elverişli olan bu tepeyi yurt yeri olarak kullanmışlardır
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye