©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Bakımlı Köyü

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Bakımlı Köyü
Türü:
İşlik
Rakım:
1300 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Tokat
İlçe:
Almus
Köy:
Bakımlı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Tokat il merkezinin kuzeydoğusunda; Almus İlçesi'ne bağlı; bu ilçenin batısında; Bakımlı (Mamo) Köyü'nün 1 km kuzeybatısındadır. Araştırmanın yapıldığı yılda bu alanın A. Karaca'ya ait bir tarla olduğu söylenmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bakır cevherinin ergitilmesi sonucunda ortaya çıkan cüruflar küçük yayvan bir tepe görünümündedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Maden Tetkik Arama Enstitüsü adına 1976 yılında yapılan Tokat Almus Bölgesi Araştırmaları'nda saptanmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çanak Çömlek: Yüzey araştırması sırasında irice ve hafif mat görünüşlü cürufların arasında E. Kaptan tarafından İlk Tunç Çağı'na ait olduğu iddia edilen; kum katkılı kaba hamurlu; kırmızı yüzey renkli; açkılı bir çanak çömlek parçasının oluşu; bu ergitme alanının en azından İlk Tunç Çağı'nda kullanılmış olduğunun bir göstergesidir. Bu parçanın iç yüzünde küçük cüruf kalıntılarının varlığı bu parçanın gerçekten bu olayla ilişkili olduğunu belirlemektedir. Diğer: Bu küçük cüruf topluluğu içinde ergitme fırınına ait duvar sıva parçalarının bulunuşu; bu alanda bir ergitme fırınının var olabileceğini göstermektedir. Ele geçen bazı cürufların pişmiş toprak parçalarına yapışmış bir durumda oluşu bu yorumun yapılmasına yol açmaktadır. Bakır cevherinin ergitme sırasında üzerinde yeşil renkli bakıroksit izleri olan cüruflar oluşmuştur. Bu bakır izlerinin tartılması sonucunda yoğunluklarının az oluşu; ergitme işleminde madencilerin çok usta olduklarını göstermektedir. E. Kaptan bakır cüruf deposunun çok küçük bir alanda oluşuna dayanarak; ergitmenin bir defa yapılmış olduğunu ileri sürmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Cürufların olduğu alanda yapılacak bir kazı belki İlk Tunç Çağı'na ait bir ergitme fırınını tüm ayrıntıları ile ortaya çıkaracaktır. E. Kaptan; burasının bakır cevherinin başarılı bir şekilde ergitilmiş bir alan olduğunu söylemekle beraber; bakır filiz yatağının bu alana ne kadar yakın olduğu konusunda bir bilgi vermemekte; yatak madencileri ile filizden bakır üretenlerin bu işlemi aynı yerde yapmadıklarına dikkat çekmektedir. Kaptan; İlk Tunç Çağı'na ait Horoztepe Dere Mahallesi Mezarlığı'nın bu yöreye yakın olduğunu ve bu buluntu yerinde ele geçen bakır-tunç buluntularla bu maden atölyesinin ilişkili olabileceğini işaret etmektedir. Atölyenin İTÇ'nın hangi evresine tarihlendiği belirtilmemektedir.


Liste'ye