©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Yüceler

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Yüceler
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Ordu
İlçe:
Ünye
Köy:
Yüceler
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP ÜP OP

     


Yeri: Ordu il merkezinin batı-kuzeybatısındaki Ünye İlçesi'nin 7-8 km doğu-güneydoğusunda yer alan Yüceler Köyü'nün batısındaki Cevizderesi'nin hemen doğusundaki sekiler; Cevizderesi yakınında; batısındaki mağara ve kaya sığınakları.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yüceler Köyü'nün hemen önünden kuzeyinden karayolu geçmektedir. Köyün güney yönünde yapısı püskürük kütlelerden oluşan dağ sırası ve onun kuzey yönünde de farklı kotlarda üç seki yer almaktadır. Sekiler deniz seviyesinden yaklaşık 5; 10; 15 ve 20 m yüksektedir. Kökten Cevizderesi yakınlarında karayolundan da gözüken mağara ve kaya sığınaklarının var olduğunu haberdar etmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk defa İ.K. Kökten tarafından 1944-1945 yıllarında araştırılan köy yakını; 1963 yılında Kökten tarafından tekrar ziyaret edilmiştir. Kökten; 1963 yılı yayınında çevredeki mağara ve kaya sığınaklarında kazı yapacağını planladığını belirtmektedir. M.J. Mellink verdiği bilgiye göre; Kökten'in 1966 yılında TİLKİKAYA ve TOZKOPARAN adı verilen yerlerde araştırma yaptığını öğreniyoruz. Büyük olasılıkla bu yerler Yüceler Köyü çevresindeki mağara veya kaya sığınaklarından bazıları olmalıdır. Ne yazık ki buraları hakkındaki bilgilerimiz yok denecek kadar kısıtlıdır. 1:100.000 ölçekli haritada bu isimler geçmemektedir.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; bu araştırmasının sonucunda üçüncü sekinin eteklerinde çok kaba bir Chelléen (Abbevillien) tipte iki yüzeyli (el baltası) bulmuştur [Kökten 1963a:lev.1]. Yontuk yüzleri üzerinde görülen çimentolaşmış kumlu kısımlar aletin üst seki dolgularından sürüklenerek geldiğini göstermektedir. Araştırmacı bu iki yüzeylinin Chelléen (yeni terim ile Abbevillien) teknikte yapıldığını biçimsel özelliklerine dayanarak ileri sürmekte; aletin bulunduğu sekiyi Alt Pleistosen sekisi olarak tanımlanmaktadır. İkinci sekiden ise Kökten tarafından Moustério-Aurignacien kültüre ait olabilecekleri ileri sürülen iki dilgi kazıyıcı; tekli diş çentikli yonga uç kazıyıcı; yuvarlak kazıyıcı; dilgi çakı; iri yonga kazıyıcı gibi gibi aletler bulunmuştur [Kökten 1963a:lev.2]. Bunlar ikinci seki kesitindeki çakmaktaşı damarların üstündeki killi çakıllı ve kumlu tabakanın üst kısmından çıkarılmışlardır. Bu sekinin de Würm ile yaşıt olduğu Kökten tarafından tahmin edilmektedir. Kökten buluntu yerini gösterdiği haritasında burasını Üst Paleolitik Çağ buluntu yeri işareti altında belirtmektedir. Mellink; Ünye yakınında TOZKOPARAN adındaki bir yerde (olasılıkla bir mağara veya kaya sığınağı) Kökten tarafından sondaj yapıldığını ve Üst Paleolitik Çağ; Kalkolitik Çağ ve İlk Tunç Çağ tabakaları ile karşılaşıldığını bildirmektedir [Mellink 1966:141]. Gene Mellink; Kökten'in bu bölgede başka bir yerdeki araştırmasında; TİLKİKAYAÔda; Orta ve Üst Paleolitik Çağ buluntularını bulmasından bizi haberdar etmektedir [Mellink 1966:141]. Bu son iki yere ait bilgiler Kılıç Kökten tarafından yayınlanmamıştır. Yalçınkaya ise Yüceler'i Anadolu'nun Alt Paleolitik Çağ buluntu yerleri arasında saymaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye