©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Yıkılgan Sığınağı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Yıkılgan Sığınağı
Türü:
Kaya Sığınağı
Rakım:
980 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Ağın
Köy:
Yenipayam
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Elazığ il merkezinin kuzeybatısında; Ağın İlçesi'nin 5 km batısında; yeni adıyla Yenipayam Köyü'nün (eski adıyla Hastek Köyü) yakın kuzeydoğusunda; Arapkir Çayı'nın doğusundadır. Gedikler Mevkii'nin 500 m güneyindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Özellikle Elazığ-Ağın çevreleri su kaynaklarının zenginliği; toprak verimi ve doğal çevre özellikleri; Paleolitik çağlarda insanların bu bölgede avlanmalarına ve dolayısıyla kamp ve işlik yerleri kurmalarına yol açmıştır. Olasılıkla Yıkılgan Kaya Sığınağı'da bu kamp yerlerinden birisidir. Oldukça büyüktür. Küçük kaya blokları ile ön sekisi kapanmıştır. Sığınağın ağız kısmı kuzey rüzgarlarına kapalı olduğundan sığınak yerleşmeye elverişlidir Kökten; sığınağın boyutlarını vermemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.K. Kökten'in 1971 yılında gerçekleştirdiği; Keban Barajı gölü suları altında kalacak; tarihöncesi yerleşme yerlerinin ve anıtların tespiti sırasında bulunmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Sığınağın içinde ve ön kısmında çakmaktaşından yapılmış olan iri yonga aletler; uç ve kazıyıcılar; sayısız taş yongalar elde edilmiştir. Yerin aynı zamanda bir işlik yeri olduğu savunulmaktadır [Kökten 1974:2;lev.20]. Kökten kaya sığınağının önünde büyük bir temizlik yapıldığında; ön sekinin Paleolitik Çağ açısından verimli çıkabileceğini ümit etmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye