©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Toptepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Toptepe
Türü:
Höyük
Rakım:
7 m
Bölge:
Marmara
İl:
Tekirdağ
İlçe:
Marmara Ereğlisi
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ II

     


Yeri: Tekirdağ il merkezinin doğusunda; Marmara Ereğlisi'nin 4 km kadar batısında; Tekirdağ-İstanbul karayolunun 300 m kadar güneyindedir. Günümüzde Kaptan 2 adlı bir tatil sitesinin içinde bulunan ve yoğun tahribat nedeniyle artık pek bir şey kalmayan höyüğe; İstanbul'dan Tekirdağ istikametine giden karayolu ile ulaşılmaktadır. Bu tatil sitesine ancak izinle girmek mümkün olmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 1988-89 yılında Kaptan 2 tatil sitesine ait gazinonun sırasında çok büyük bir kısmı ortadan kaldırılan höyüğün kültür toprağının; tahribattan önce 10-12 m kalınlıkta olduğu bildirilmektedir. Höyük konisi dışında; yerleşmenin kuzeye doğru uzanan terası da yazlık yapılar ile yokedilmiştir. Buraya ilk gelenler; 70 m genişlikte kayalık bir burun üzerine yerleşmişlerdir. Olasılıkla bu kayalık burnun iki tarafındaki küçük girintiler; balıkçı toplulukların kayıklarını muhafaza etmek için uygun bir koy vazifesi görmüştür. Höyüğün hemen yanında; ayazma suyu olarak kullanılan küçük bir pınar; buradaki yerleşiklerin su ihtiyacını karşılamıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk defa 1966 yılında D.H. French tarafından saptanan ve özellikle İTÇ ve Klasik Dönem bulguları ile dikkat çeken höyük; 1988 yılında önce tesviye edilmiş; sonra da üstüne depo katı ile beraber üç katlı bir gazino inşa edilmiştir. 1989 yılında; höyüğün tahribattan kurtulan 60 metrekarelik bir kısmında; M. Özdoğan yönetiminde bir kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. Kazıda üç açma ile; ancak 52 metrekarelik bir alanda mimari kalıntılar ortaya çıkartılmıştır.
Tabakalanma: Gerek D. H. French; gerekse M. Özdoğan tarafından yapılan yüzey toplamalarında İlk Tunç Çağı; Hellenistik ve Arkaik Dönem çanak çömlekleri ele geçmiştir. 1989 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında Kalkolitik Çağ'a kadar olan tüm tabakaların ortadan kalktığı gözlenmiş; kalan 3 m'lik dolguda Toptepe Kültürü olarak adlandırılan Anadolu için Orta Kalkolitik Çağ'a tarihlendirilen tabakalara rastlanmıştır.
Buluntular: Çanak çömlek: Yüzey toplamaları; höyük konisini oluşturan dolgunun büyük bir bölümünü İlk Tunç Çağı I-II. evresine ait olduğunu göstermiştir. Koyu renkli açkılı olan çanak çömlekler Kumtepe Ib; Troya I ve Bulgaristan'ın Sveti Krilovo evresi ile benzerlik göstermektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Toptepe'den toplanan çanak çömlek İlk Tunç Çağı I-II'ye (Kumtepe Ib ve Troya I) tarihlendirilmektedir. D.H. French bazı parçaların Troya II veya III-V dönemine tarihlendirilmesi gerektiğini belirtmekteyse de; M. Özdoğan Troya II-V dönemine ait olabilecek parçalara şüpheyle yaklaşılması gerektiğini savunmaktadır.


Liste'ye