©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tılan Hüyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tılan Hüyük
Türü:
Höyük
Rakım:
90 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Kozan
Köy:
Gökçeyol
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İlk

     


Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Kozan İlçesi'nin yaklaşık 16 km güneydoğusunda; Torunlar Köyü'nün 2.4 km güneydoğusunda; Gökçeyol Köyü'nün Tılan Mahallesi'nde yer almaktadır. Altındaki doğal yükselti ile beraber 40 m yüksekliğindedir. Yerleşme yerinin bir tarafında köy; diğer tarafında ise Deli Çay bulunmaktadır. 1951 yılında; M.V. Seton-Williams yönetiminde yapılan Kilikya Yüzey Araştırması'nda tespit edilmiştir. Höyükte; en üstte Roma Dönemi yerleşmesinin var olduğu görülmektedir. Buna karşın teraslarda; kalın bir DÇ; daha altta ise OTÇ-STÇ; İTÇ ve Kalkolitik Çağ tabakalarının varlığı anlaşılmıştır. Biçim ve teknik özellikleri ile Kalkolitik Çağ Coba malına benzeyen parçalar ele geçmiştir.
Yeri: Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Kozan İlçesi'nin yaklaşık 16 km güneydoğusunda; Torunlar Köyü'nün 2.4 km güneydoğusunda; Gökçeyol Köyü'nün Tılan Mahallesi'nde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Altındaki doğal yükselti ile beraber 40 m yüksekliğindedir; höyükteki kültür toprağının; bunun yarısı kadar olduğu sanılmaktadır. Yerleşme yerinin bir tarafında köy; diğer tarafında ise Deli Çay bulunmaktadır. Yöredeki teraslı; oldukça büyük höyüklerden biri olmasına karşın boyutları verilmemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye