©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tılan Hüyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tılan Hüyük
Türü:
Höyük
Rakım:
90 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Kozan
Köy:
Gökçeyol
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Kozan İlçesi'nin yaklaşık 16 km güneydoğusunda; Torunlar Köyü'nün 2.4 km güneydoğusunda; Gökçeyol Köyü'nün Tılan Mahallesi'nde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Altındaki doğal yükselti ile beraber 40 m yüksekliğindedir; höyükteki kültür toprağının; bunun yarısı kadar olduğu sanılmaktadır. Yerleşme yerinin bir tarafında köy; diğer tarafında ise Deli Çay bulunmaktadır. Yöredeki teraslı; oldukça büyük höyüklerden biri olmasına karşın boyutları verilmemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında M.V. Seton-Williams yönetiminde yapılan Kilikya Yüzey Araştırması'nda tespit edilmiştir.
Tabakalanma: Bu araştırmada yapılan yüzey toplamasında ele geçirilen çanak çömlek parçalarının analizinden; höyükte en üstte Roma Dönemi yerleşmesinin var olduğu görülmektedir. Buna karşılık teraslarda; kalın bir Demir Çağı tabakasının; daha altta ise Orta ve Son Tunç Çağı; İlk Tunç Çağı ve Kalkolitik Çağ tabakalarının varlığı anlaşılmıştır. Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ yerleşmesinin var olup olmadığı kesin değildir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Tılan Höyük'de Halaf öncesi döneme konan ilk boyalı mallardan çanak çömlek parçaları bulunmuştur [Seton-Williams 1954:130].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Halaf öncesi döneme konan ilk boyalı mallar; Mersin Yumuktepe Höyüğü'nün Proto-Kalkolitik Çağ olarak verilen XXIV. tabakasında bulunmaktadır. ASPRO'da 6. evre içinde değerlendirilmiştir [Hours et al. 1994:341]. Kesin yorumlar için Mersin Yumuktepe kazılarının yeni sonuçlarını beklemek gerekmektedir. Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ için tekrar araştırılması gereken yerlerden biridir. Yayınında; buluntular açısından ayrıntılı bir bilgi verilmemektedir.


Liste'ye