©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Ayvaz Höyük 2

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Ayvaz Höyük 2
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
1200 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Ankara
İlçe:
Haymana
Köy:
Yenice
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Ankara il merkezinin güneyinde; Haymana'nın 22.5 km güneydoğusunda; Yenice Köyü'nün 1.3 km batısındadır. Ayvaz I'in 300 m kuzeybatısında; 70x85 m'lik bir alanda; çanak çömlek parçaları toplandığı belirtilmektedir. 1993 yılında İç Anadolu Yüzey Araştırmaları çerçevesinde S. Omura ve ekibi tarafından saptanmıştır. Omura; bu yerleşme yerinden; Kalkolitik ve İTÇ çanak çömlekleri topladığını belirtmekteyse de mal özellikleri hakkında ayrıntılı bir bilgi vermemektedir. Karakuyu II'nin yivli çanak çömleklerinin eğer Büyük Güllücek; Alacahöyük; İkiztepe Kalkolitik Çağ çanak çömlekleri ile benzerliği var ise; bu malın şimdilik yörenin tipik Kalkolitik Çağ malı olduğu ihtiyatla ileri sürülmelidir [Omura 1995:232].
Yeri: Ankara İli; Haymana İlçesi'nin 22.5 km güneydoğusunda; Yenice Köyü'nün 1 km batısında; Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı'na ait Ayvaz Höyük I'in 300 m kuzeybatısında yer alır [Omura 1995:229].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kuzey-güney doğrultusunda 70 m; doğu batı doğrultusunda 85 m'lik; düz bir yerleşmedir [Omura 1995:229].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye