©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Davutpaşa

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Davutpaşa
Türü:
Höyük
Rakım:
220 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Reyhanlı
Köy:
Davutpaşahöyüğü
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Hatay il merkezinin kuzeydoğusundaki Reyhanlı İlçesi'nin kuzeydoğusunda; aynı adlı köyün yanındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Amik Ovası'nı sulayan çaylardan bir olan Afrin Deresi'nin güney yakasında; derenin 500 m doğusunda Davutpaşa Höyüğü bulunmaktadır. Höyük oldukça büyük ve yüksektir ve basamaklı terasları vardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1936 yılında; Hatay Amik Ovası'nda yapılan yüzey araştırmasında saptanmıştır. Bu araştırmayı yöneten R.L. Braidwood fazla bilgi vermemektedir.
Tabakalanma: Höyüğün yüzeyinden sistemli olmayan bir yöntemle yapılan yüzey araştırmasında; Neolitik Çağ'dan Ortaçağ'a kadar sürekli yerleşim gördüğünü belgeleyen çanak çömlek parçaları ele geçmiştir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Bu höyükte Amik A ve B evrelerinde tüm Amik Ovası yerleşme yerlerinde bulunan Koyu Yüzlü Açkılı maldan çanak çömlek parçaları bulunmuştur. ( Bu mal grubu için bak. Tell el Cüdeyde)
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Amik Ovası'nın Neolitik Çağ bulguları veren bir başka yerleşmesidir. ASPRO'da ise 5/6 evreleri içinde değerlendirilmiştir. Bu evreler bu çalışmada düzeltilmemiş tarihlerle; GÖ 8.000-7.000 yılları arasına konmaktadır.


Liste'ye