©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tavşan Adası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tavşan Adası
Türü:
Höyük
Rakım:
0 m
Bölge:
Ege
İl:
Aydın
İlçe:
Söke
Köy:
Tavşan Adası
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Aydın il merkezinin kuzeybatısında; Didim'in 10 km kuzeybatısında; Mersinli Deresi'nin Ege Denizi'ne döküldüğü yerin hemen kuzeyindedir. Orman Bakanlığı Dinlenme Tesisleri'nin karşısında; günümüz kıyı çizgisinden 80 m uzaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ada Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda; 100 m; kuzeydoğu-güneybatı doğultusunda; 50 m boyutlarında ve 8 m yüksekliğindedir. Dalgaların aşındırması ile kıyı boyunca profiller açığa çıkartılmıştır. Adanın tam ortasında küçük bir höyük bulunmaktadır. Zaman zaman yüksek dalgalardan etkilenen höyüğün alt teraslarında; bu dalga erozyonundan dolayı; taş duvarların ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Didyma kazıları kapsamında Tavşan Adası'nda yürütülen kazı ve buluntu çalışmaları 26.08 Ğ 02.10.2009 tarihlerinde Furtwängler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında, farklı tabakalarda 550 metrekarelik alanda araştırma yapılmıştır [Furtwängler 2011: 33].
Tabakalanma: Yerleşmenin tabakalanması şu şekilde izlenebilmektedir: Erken Bronz Çağ Döneminde (TA2) Küçük Asya ile bağlantılı ve Güney Ege ile ticari ilişkilerde bulunan bir topluluk burada yerleşmiştir. Yerleşme henüz açıklanamayan nedenlerle terk edilmiştir. TA3 evresi yapılanması çeşitli planlama evreleri göstermektedir. Girit-Minos dünyasıyla yakın ilişki içindeki TA3 ve TA4 evreleri yeni gelen bir topluluk tarafından yerleşilmiş olmalıdır. TA4 med dalgasıyla tahribe uğramış ve bu alan daha sonra Geç Bronz Çağda yerleşilmemiştir [Furtwängler 2011: 34].
Buluntular: Kuzey Alanı: Kuzey kenarda 10 m uzunluğunda ve 3 m genişliğinde, ana kayaya dek devam eden bir açma açılmıştır. 1.80 m yüksekliğindeki güney profilde, ince tarım toprağı tabakasının altında, beş farklı tabaka izlenmektedir. En geç tabaka kuzey-batı doğrultusunda devam eden güçlü bir duvarla ilişkilidir ve TA+ Evresiyle ilişkili buluntular içermektedir (geç saray dönemi). Bunun altında, aynı yönde bir duvarla ilişkilendirilebilen ve TA3 (geç saray dönemi) buluntuları içeren bir yangın tabakasına rastlanmıştır. Her iki durumda da duvarlar 0.62 m kalınlığındadır ve oldukça iyi işlenmiş kerpiç duvar izlerine rastlanmaktadır. Bunu 0.30 m kalınlığında kalın, mimariyle ilişkilendirilemeyen ve az sayıda arkeolojik buluntu içeren bir tabaka izlemektedir. Altında ana kayaya dek, karakteristik bir toprağa sahip, her durumda mimariyle ilişkili iki çöküntü tabakası yer alır. TA3 ve TA4 evrelerinden farklı olarak, TA2 evresi olarak tanımlanan evreye ait her iki tabaka, Girit ve Kykladlar etkili az sayıda ithal çanak çömlek içerse de, genel olarak Anadolu'yla ilişkili çanak çömlekler sunmaktadır. Çark yapımı çanak çömleklerin oranı aşağıya doğru düzenli olarak azalmaktadır. Anadolu/Troia paralelleri her iki tabaka için Erken Bronz Çağı dönemine işaret etmektedir. Her iki yapı evresinin duvarları küçük taşlarla yapılmıştır ve yalnızca 0.40 m kalınlığındadır. Yamaç profilinde doğrudan, yürüme düzleminin altında TA2b evresine ait odada erozyona uğramış bir çocuk mezarına rastlanmıştır. Güney Alanı: Güney kısmında 2008 yılında ortaya çıkartılan Girit Saray Dönemine ait yapılarında çalışmaya devam edilmiştir. Taş alma nedeniyle oluşan tahribattan dolayı tüm planı anlamak mümkün olmasa da, iyi korunmuş durumdaki duvarlar ve izlenebilir durumdaki kerpiç duvarlar büyük bir yapı kompleksine işaret etmektedirler. Mimarinin tipi ve odalar ile iç avluda ele geçirilen TA3 dönemi buluntular Girit-Minos dünyası ile ilişkilendirilebilmektedir. B13 alanında diğer bir erken dönem tabakası tespit edilmiştir. 0.40 m kalınlığında duvarlara sahip, küçük taşlarla oluşturulmuş, megaron tipi, tipik bir Batı Anadolu yapısıdır. Kuzey sondajından bakıldığında ise TA2b evresine ait bir yapı karşımıza çıkmaktadır. Güneydoğu Alanı: Güneydoğuda geç Girit Saray Dönemi bir yapı dikkat çekici ölçüleriyle izlenebilmektedir. Kare plana yakın, 15.5x15 m ölçülerinde, karmaşık iç planlamaya sahip bir yapıdır. Şimdiye dek açığa çıkarılmış olan odalar, iki katlı depo odaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yapının bir medcezir dalgası sonucunda tahribata uğradığına işaret eden kanıtlara rastlanmıştır [Furtwängler 2011: 33].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye