©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tarmil Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tarmil Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
120 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Kozan
Köy:
Ufacıkören
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin yaklaşık 84 km kuzeydoğusunda; Kozan İlçesi'nin 12.5 km güneybatısında; Adana-Kozan karayolunun batısında; Ufacıkören Köyü'nün 3.8 km kuzeybatısında yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 25-30 m yüksekliğinde; 90x70 m boyutlarında oldukça büyük bir höyüktür. Kurucuoğlu Deresi'nin suladığı küçük bir ovada yer almaktadır. Bazı yayınlarda Termel; Tirmir adları ile tanıtılmaktadır. Höyüğün güneydoğusunda köy mezarlığı vardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1936 yılında Neilson araştırmalarında;1951 yılında M.V. Seton-Williams; 1959 yılında U.B. Alkım; 1961 yılında ise Fransız Arkeoloji Enstitüsü tarafından araştırılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Kesin olarak bilinmemekle birlikte; yüzey buluntularından; Neolitik Çağ (?) dışında; Kalkolitik Çağ; İlk Tunç Çağı ve MÖ 2. bin yıla tarihlenen tabakaların bulunduğu sanılmaktadır. Ayrıca birkaç tane Bizans dönemi çanak çömlek parçası bulunmuştur.
Buluntular: Çanak Çömlek: Mersin Yumuktepe Son Neolitik Çağ tabakasında bulunan açkılı parçaların bulunduğu Seton-Williams tarafından bildirilmektedir [Seton-Williams 1954:169]. Başka bir bilgi verilmemektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Mellaart'ın Neolitik Çağ yerleşmeleri haritasında gösterilen [Mellaart 1958a:82'deki harita] bu yerdeki Neolitik buluntuları ayrıntılı bir şekilde yayınlanmadığı için kesin yorum yapmak imkansızdır. ASPRO'da evre 6/2 içinde; Halaf öncesi evrede gösterilmektedir [Hours et al. 1994:336-337].


Liste'ye