©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Şemsiyetepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Şemsiyetepe
Türü:
Höyük
Rakım:
650 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Baskil
Köy:
Bilaluşağı
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Elazığ il merkezinin batısında; eski Bilaluşağı Köyü'nün 500 m güneyinde; Kumlu Mevkii adı verilen yerde; Fırat Nehri'ne doğru uzanan çakıllı bir burun üstündedir. Karakaya Baraj gölü tarafından kısmen yokedilen bu yerleşme yeri; 5 m yüksekliğinde 70x90 m boyutlarında küçük bir tepedir. Tepenin bir kısmı Fırat Nehri tarafından yokedilmiştir. 1977 yılında saptanan bu höyük; 1979 yılından itibaren M. Darga yönetiminde kazılmıştır. Yüzey toplamasında; ancak birkaç çanak çömlek parçası ile temsil edilen Kalkolitik Çağ bulguları; kazıda; K açmasında; ana toprağın üzerinde bulunmuştur. Darga; bunların saman katkılı; iyi açkılanmış; parlak siyah kap parçaları olduğunu bildirmektedir. Kodu 0 50 / 10.
Yeri: Elazığ il merkezinin batısında; Baskil İlçesi'ne bağlı Bilaluşağı Köyü'nün 500 m güneyinde; Kumlu Mevkii'nde yer almaktadır [Darga 1987:291]. Höyüğe Baskil'den batıya doğru giden şose ile ulaşmak mümkündür. Eski Bilaluşağı Köyü ise Karakaya Barajı gölünün suları altında kalmıştır. Kodu 0 50 / 10.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Fırat Nehri kenarındaki ilk terasta; konglomeratik yükselti üzerinde yer alan höyük; 70x90 m ölçülerinde 5-6 m yüksekliğinde yuvarlak biçimli küçük bir tepedir. Darga bu boyutlarına rağmen yörenin orta boy höyüklerinden biri olduğunu ileri sürmektedir [Darga 1984:91]. Tepenin kuzey ve kuzeybatı kesimi; Fırat Nehri'nin bu eski terasını kısmen oyması sonucunda tahrip olmuştur. Höyüğün ancak batı ve kuzeybatı kesiminin; uzun vadede baraj gölü tarafından suların çok yükseldiği mevsimlerde etkilenmesine beklenmelidir. Günümüzde baraj gölüne uzanan bir yarımadanın üzerindedir. 3/4'lük bir kısmının su altında kaldığı belirtilmektedir [Darga 2000:140]. Höyüğün çağdaş köyler tarafından tahribi kazı sırasında da devam etmiştir. 1987 yılı kazısı için tepeye gelen kazı ekibi; daha önce çıkardıkları mimari kalıntıların büyük kısmının; çevre köylüler tarafından evlerine taş almak amacıyla yokedilmiş olduğunu şaşırarak izlemişlerdir [Darga 1989:181].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye