©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Şehzade Höyük / Turlu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Şehzade Höyük / Turlu
Türü:
Höyük
Rakım:
700 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Nizip
Köy:
Turlu
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İlk

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin yaklaşık 48 km doğusunda; Nizip İlçesi'nin kuzeyinde; Turlu Nahiyesi'nin hemen yanında; Nizip karayolu üzerindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Arkeolojik metinlere daha çok bir Halaf yerleşmesi olarak geçen höyük; dar bir vadide yer almaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: J. Perrot'nun Turlu veya Şehzade Höyüğü'nde 1961 yılında yaptığı yüzey toplamasında; 30 m'lik tepenin tabanına yakın bir dolgu tabakası içinden çakmaktaşı aletler bulmuştur. Bu taş aletlerin höyükle ilgisi konusunda bir bilgi yoktur. Olasılıkla çevredeki olumlu özellikler Orta Paleolitik Çağ'dan sonra başka çağlara ait insanların da burada yerleşmelerine yol açmıştır. 1962 yılında J. Perrot başkanlığında kısa süreli bir kazı gerçekleştirilmiştir. 30 m yüksekliğindeki höyükte; batı yamaçta açılan sondajda Halaf Dönemi'ne tarihlenen yedi ana mimari kat saptanmıştır.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Yunus hafiri Woolley'e göre; tüm buluntular tek bir tabakaya ve aynı döneme; Halaf dönemine tarihlenmektedir.
Buluntular: Mimari: Halaf Dönemi'ne tarihlenen katlardan aşağıdan yukarıya ilk altısında; çoğunlukla yanlarında siloları bulunan küçük yuvarlak taş evler ortaya çıkartılmıştır. 5 ve 6. katlarda; çapları 1.0-1.5 m arasında değişen ocak yerleri bulunmuştur. Ocak tabanları çakıl ve küçük taşlarla döşeli; üstleri sıvalıdır. Çanak Çömlek: En alt 1 ve 2. katların çanak çömleğinde açık kahverengi; saman katkılı; hafif açkılı mallar egemendir. 3 ve 4. katlarda ise Halaf malları ile koyu yüzlü açkılılar yoğun olarak görülür. 5 ve 6. tabakalarda Obeid ile ilişkilerin başladığına işaret eden mallara rastlanır. 7. katla süreklilikte kesilme gözlenir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Tümü Halaf Dönemi'ne tarihlenen yuvarlak taş evleri ve silolarıyla Turlu; Halaf kültürünün en batıdaki temsilcilerinden biridir.


Liste'ye