©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Şamsın

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Şamsın
Türü:
Höyük
Rakım:
70 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Osmaniye
İlçe:
Kadirli
Köy:
Koçyurdu
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Kadirli İlçesi'nin 15 km güneyinde; Ceyhan-Kadirli karayolunun 4 km kadar doğusunda; Koçyurdu (Endel) ve Eşkiler köyleri toprak yolu üzerinde bulunmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Anti Toroslar'ın eteğinde olan höyüğün yakınından akyol geçmektedir. 50x70 m boyutlarında 7 m yüksekliğinde oval biçimli yayvan bir höyüktür.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında M.V. Seton-Williams tarafından tespit edilmiştir. 1961 yılında Fransız Arkeoloji Enstitüsü de araştırma yapmıştır.
Tabakalanma: Neolitik Çağ dışında; Kalkolitik Çağ ve Hitit Dönemi'ne ait yerleşmelere sahne olduğu; yüzey buluntularına dayanılarak ileri sürülmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Kilikya yöresinin; özellikle Mersin Yumuktepe'de bulunan Son Neolitik Çağ'a tarihlenen açkılı çanak çömleğinden bulunduğu söylenmektedir [Seton-Williams 1954:128]. Yontma Taş: Çakmaktaşı ve obsidiyen alet ve artıklar olduğu dışında başka bir bilgi verilmemektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Seton-Williams tarafından Neolitik Çağ tabakasına sahip olduğu ileri sürülen bu yerleşme yerini; Mellaart da Kilikya grubu Neolitik yerleşme yeri olarak göstermektedir. Todd ise bu yorumlara; tüm buluntuları ayrıntılı bir şekilde yayınlanana kadar şüphe ile bakmaktadır [Todd 1980:144]. ASPRO'da ise bu yerleşme 6. evrede gösterilmektedir (düzeltilmemiş tarihlerle GÖ 7.600-7.000). Şimdilik Son Neolitik Çağ yerleşmeleri arasında sayılabilir.


Liste'ye