©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Avla Dağ

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Avla Dağ
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
1325 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Nevşehir
İlçe:
Ürgüp
Köy:
Mustafapaşa
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Nevşehir il merkezinin doğusundaki Ürgüp İlçesi'nin 8 km güney-güneydoğusunda; Karlık Köyü'nün 2 km kuzeybatısında yer alan dağa Nevşehir-Ürgüp-Mustafapaşa yoluyla ulaşmak mümkündür.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Volkanik bir tepe olan Avladağ; Aksaray yöresinden koni biçimiyle uzaktan farkedilmektedir. Buluntuların; Avladağ'ın en yüksek yerinden 300 m aşağıdaki batı terasında; Damsa Çay Vadisi'nin doğu tarafında; bulunduğu bildirilmektedir. Buluntuların toplandığı teras alanı şematik plan ile yeni araştırmacılara ışık tutacak şekilde yayınlanmıştır [Todd-Pasquare 1965:şek.1].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Jeolog G. Pasquare'nin 1963-64 yılında İç Anadolu Bölgesi'nde; MTA adına; jeolojik amaçlı araştırmasında; Avla Dağ'ın batıdaki teraslarında bazı yontma taş alet ve artıkları toplanmıştır. Todd da 1964 yılında aynı yörede araştırma yapmış ve Pasquare'nin bulduklarını yayınlamıştır [Todd-Pasquare 1965:95-112]. (Avla Dağ'ın Paleolitik Çağ buluntusu için bak. Harmankaya-Tanındı 1996:Avla Dağ ).
Tabakalanma:
Buluntular: Bunlardan en önemlisi; bazalttan yapılmış 13x7;1x3.4 cm boyutlarındaki bir iki yüzeylidir (el baltası) [Todd ve Pasquare 1965:şek.12]. Araştırmacılar bu buluntuyu Enver Bostancı'ya göstermişler; Bostancı bu iki yüzeyliyi Alt Paleolitik Çağ'a tarihlemiş ve olasılıkla Üst Acheuléen tipte olduğunu; sözlü olarak ifade etmiştir. Ürgüp yöresinin ilk Alt Paleolitik Çağ buluntusu olması açısından önemlidir. Bu yöre özellikle Paleolitik Çağ açısından pek araştırılmamıştır. Aynı araştırmacıların bu el baltasının dışında 1.000'i geçen sayıda obsidiyenden alet ve artıklar topladıklarını öğreniyoruz. Neolitik Çağ'a tarihlenebilecek baskı düzeltili ok ya da mızrak uçlarının yanısıra Levallois tekniğinde yapılmış aletlerin de varlığı bu buluntu topluluğunu tarihlenmesini zorlaştırmaktadır. Buluntu topluluğun Üst Paleolitik Çağ'ın sonuna Epipaleolitik Çağ'ın başına tarihlenmesi eğilimi varsa da Levallois tekniğinin Neolitik Çağ içinde de devam etmesi; orak bıçak tiplerinin ve baskı düzeltinin oluşu genede topluluğu Paleolitik sonrası çağa tarihlenmesinin daha doğru olacağı düşüncesini ortaya çıkarmaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye