©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Suvermez

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Suvermez
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
1310 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Nevşehir
İlçe:
Derinkuyu
Köy:
Suvermez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Nevşehir il merkezinin 30 km güney-güneybatısında; Derinkuyu İlçesi'nin 8 km batısındaki Suvermez Köyü çevresindedir. Tam buluntu yeri verilmemektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Suvermez köyü Derinkuyu'nun da yer aldığı düzlükte bulunmaktadır. Çevrede obsidien yataklarının (Kömürcü ve Kayırlı gibi) oluşu Paleolitik Çağ insanlarının alet yapımında bu hammaddeyi tercih etmelerine yol açmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1944 yılında Ankara Üniversitesi; Dil;Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğrencilerinden Halil Hasdemir; Suvermez Köyü çevresinde yontma taş aletler bulmuştur. Hasdemir'in bu yaptığı araştırma amatör çerçevede gerçekleşmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Hasdemir'in bulmuş olduğu 6 adet obsidiyen yongayı daha sonra Şevket Aziz Kansu görmüş ve bunların kazıyıcı ile kazıyıcı-uç olduklarını tanımlamıştır. Kansu aletlerin tipolojik incelenmesinde; bunların Levallois tekniğinde yapıldıklarını belirtmektedir. Buluntuların ayrıntılı tanımları yoktur [Kansu 1945:res.3;no.1-2]. Kansu tarafından Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenirler.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye