©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Sarıyatak - Köyceviran

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Sarıyatak - Köyceviran
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Kahramanmaraş
İlçe:
Elbistan
Köy:
Sarıyatak
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Kahramanmaraş il merkezinin kuzeyinde; Elbistan İlçesi'nin 27 km kuzeyinde Tude Dağı'nın güney eteklerinde bulunan Sarıyatak Köyü ile Elbistan'ın 22 km kuzeyinde yer alan Köyceviran (yeni adı Gökçek) köyleri arası. İki köy arası; kuşuçumu 6 km kadardır. Bu bakımdan buluntu yerinin kesin yeri bilinmemektedir. Bazı yayınlarda buluntu yeri adı Elbistan olarak geçmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Maraş Bölgesi; çevrenin ekolojik özellikleri dikkate alınırsa; Paleolitik çağlar açısından çok zengin olmalıdır. Bu çevredeki araştırmaların yoğunlaşması Türkiye Paleolitiğine yeni olgular kazandıracaktır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.Kılıç Kökten; tanıtımını yaptığı buluntunun kendisi tarafından bulunup bulunmadığını bildirmemektedir. Yazısında daha başka belki alet olmayan önemsiz yontma taş buluntuların aynı yerde bulunduğu intibanı uyandırmaktadır. Diğer yayınlarında bu konuda başka bir bilgi verilmemektedir.
Tabakalanma:
Buluntular: Yayınlanan tek alet; Kökten tarafından tipik Aurignacien özellikler taşıdığı için Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenen kırık bir çakıdır (olasılıkla bir dilgi). Alet koyu gri renkte çakmaktaşından yapılmıştır. Kenarlarında kullanım izleri görülmektedir. Dilgi çakı kırıldıkdan sonra da düzeltilmiş ve kırığının olduğu yer kazıyıcı olarak kullanılmıştır. Kesiti üçgen biçimlidir [Kökten 1960:48;lev.VIII-1].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye