©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Sardis

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Sardis
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
100 m
Bölge:
Ege
İl:
Manisa
İlçe:
Salihli
Köy:
Sardmustafa
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Manisa İli Ahmetli İlçesi'nin güneyinde yer almaktadır. Kazı çalışmaları 1977 yılından 2007 yılına kadar C.H. Greenewalt başkanlığında sürdürülmüştür. Sardis'teki kazılar 2008 yılından beri N.D. Cahill tarafından yürütülmektedir. 1983 kazı sezonunda; iki alanda İTÇ tipi çanak çömlek parçaları ele geçmiştir. Parçalar Demir Çağ tabakalarında bulunmuştur fakat büyük boyutlu ve iyi korunmuş durumda olmaları nedeniyle orijinal kontekstlerinin yakın çevrede olduğu önerilmektedir. İncelenen malzemeler yaklaşık MÖ 3000-2000'e tarihlenmiştir. Buna dayanılarak Sardis'in daha önce saptanan en erken yerleşme evresinden bin yıl kadar önceye tarihlenebileceği düşünülmektedir.
Yeri: Manisa İli, Salihli İlçesi'nin 9 km batısında, Ahmetli İlçesi'nin güneyinde, İzmir-Ankara karayolunun üzerinde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Gediz (Hermos) Ovası'nda, Paktalos (Sart) Çayı Vadisi'nde, Bozdağ (Tmolos) Dağı'nın kuzey eteğindeki bir tepeye ve çevresine kurulmuştur. Akropol kesimi, ovadan 400 m yüksektedir [Umar 2001:62-65].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye