©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Salahan Mevkii

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Salahan Mevkii
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Biriman
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Adıyaman il merkezinin güneydoğusundaki Samsat İlçesi'nin 5 km kadar kuzey-kuzeydoğusunda; Biriman Köyü'nün 1.200 m kadar güneybatısında; Bolunca Deresi'nin doğu kıyısında; alçak bir yamaçta yer almaktadır. Kodu T 51 / 20.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 70 x 40 m boyutlarında Ortaçağ'a tarihlenen bir yerleşmenin içinde ve etrafındaki alanda çakmaktaşından yapılmış buluntular elde edilmiştir. Çevrede yapılacak sistemli araştırmaların Paleolitik çağ buluntularının sayısını artıracağı ümit edilmektedir. Bu alan günümüzde Atatürk Barajı'nın göl suları altında kalmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1977 yılında M. Özdoğan tarafından yöneltilen; Aşağı Fırat Bölgesi; baraj gölleri suları altında kalacak anıt ve yerleşme yerlerinin tespiti araştırmasında bulunmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Eski patinalı çakmaktaşlarından yapılmış; büyük çoğunluğu artıklardan oluşan buluntu topluluğu ele geçirilmiştir. Daha çok büyük yongalardan oluşan buluntu topluluğunda alet olarak bir ön kazıyıcı sayılabilir. Özdoğan bu kazıyıcı ve diğer artıkları olasılıkla Üst Paleolitik Çağ'a tarihlemektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye