©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


S 63/7 Ayngerm Yanı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

S 63/7 Ayngerm Yanı
Türü:
Höyük
Rakım:
725 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Siirt
İlçe:
Kurtalan
Köy:
Ayngerm
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Orta

     


Yeri: Siirt il merkezinin batısında; Kurtalan İlçesi'nin 13 km batısında; Kurtalan-Beşiri-Batman karayolunun 400 m güneyindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Dicle Nehri'nin büyük bir kolu olan Garzan Çayı'nın oluşturduğu vadiye kuzeyden kavuşan dar bir geçidin üst kısmında yer alan yerleşme yerinin biraz ilerisinde biten vadinin kenarları; yüksekliği 1.000 m'yi bulan sarp tepelerin çıplak kayaları ile sınırlanmaktadır. Bu dar vadide günümüzde hiçbir akarsu olmamasına karşın yamaçların üst kısımlarında birçok kaynak vardır. Tepenin çok yakınında; 100 m batısında; içinde birikinti gölcükleri de olan bataklık yer almaktadır. Çıplak bir tepe olan höyüğün (?) üstünde harabe kalıntılarının var olduğu bildirilmektedir. Whallon'un yayınında ise; lev. 27'de gösterilen kesitte; üzerinde çağdaş bir yerleşmenin varlığı belirtilmiştir. Höyüğün kuzey-güney yönünde 100-125 m; doğu-batı yönünde 200 m boyutlarında; yüksekliğinin de yaklaşık 7 m olduğu söylenmektedir. Yayvan biçimli bir tepedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Çambel ve Braidwood tarafından yönetilen; İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortak projesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yüzey Araştırması'nda tespit edilmiştir [Benedict 1980:115]. Yüzey araştırmasında bulunan yerleşme yerleri arasında en iyi toplama yapılan ve değerlendirilen yerdir [Whallon 1980:193-206]. Ayngerm Höyüğü'nün çok yakınındadır. Her iki buluntu yeri arasında 500 m mesafe bulunmaktadır. Olasılıkla bu yer ile Ayngerm yerleşmesi yayında karıştırılmıştır. Yontma taş endüstrisi de ayrıntılı olarak verilen S 63-7 no'lu buluntu yerinde ilerde yapılacak olan kazılar; yörenin Çanak Çömleksiz Neolitik yerleşmeleri hakkında ilginç sonuçlar verebilir.
Tabakalanma: Bu yöntemli ve dikkatli yüzey toplaması sonucunda höyükte; çark yapımı çanak çömleklerin bulunduğu en üst 1. tabaka; onun altında el yapımı parçaların olduğu ve Obeid Dönemi'ne tarihlenen 2. tabaka ve daha altta ise Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a konan 3. tabakadan oluşan bir tabakalanma ile karşılaşılmıştır. El yapımı çanak çömleğin; tepenin iki yerinde yoğunlaştığı ve höyüğün merkezinde genel bir yayılım gösterdiği belirlenmiştir. (Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ tabakası ve bulguları için bak. Harmankaya et al. 1997:S 63-7).
Buluntular: Çanak Çömlek: Obeid boya bezemeli çanak çömleği hakkında fazla bir bilgimiz yoktur. Genel olarak ikinci tabakada saman katkılı hafif açkılı yüzeyli mal; açkılı saman katkılı mal; kırmızı kil astarlı saman katkılı mal; sıkışık hamurlu kum katkılı maldan parçaların olduğu bildirilmektedir. Diğer: Höyüğün yüzeyinde bulunan taştan yassı balta; dibek taşı gibi bazı küçük buluntuların hangi tabakaya ait oldukları saptanamamıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: S 63-7 kod numarası ile arkeoloji metinlerine geçen bu höyük arkeologlara; denetlemeli yüzey toplamasının; yöntemli yüzey araştırmasının ne gibi yararlar sağlayacağını göstermiştir. Özellikle bu toplama; ileride bu höyükte kazı yapacak bilim adamlarına yön verecek somut sonuçlar ortaya koymuştur [Whallon 1980:lev.25-2]. ASPRO'da ise Ayngerm (?) S.A. Le Blanc ve P.J. Watson'ın çalışmasına dayanılarak Halaf buluntuları veren bir yer olarak gösterilmiştir [Hours et al. 1994:64].


Liste'ye