©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


S 63/26

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

S 63/26
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
870 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Siirt
İlçe:
Kurtalan
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömleksiz

     


Yeri: Siirt il merkezinin batısında; Kurtalan ilçe merkezinin yaklaşık 1.5 km güneybatısında; Çobanoğlu Caddesi'nin sonunda; Güney Mahallesi; Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun hemen kuzeydoğusundadır. Okulun karşısında Kurtalan Milli Eğitim Müdürlüğü bulunmaktadır. Kurtalan saat kulesinden 700 m uzaklıktadır. Günümüzde höyüğün bulunduğu alanda binalar vardır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Güney Mahallesi'nin güneydoğusundaki tarlada 300 x 50 m boyutlarında bir alanda obsidien ve çakmaktaşı bulgular toplanmıştır. Bu tarlanın araştırma yapıldığı yılda ekili olduğu bildirilmektedir. Kuzeydoğusundaki kaynak burada oturanların su ihtiyaçlarını karşılamıştır. Üzerinde yalnız çok geç dönemlere tarihlenebilen 10 adet çanak çömlek parçası bulunmuştur. Yontma taş endüstrisine ait alet ve artıklardan oluşan 2.534 adet parça toplanmıştır. Toplama sisteminden ve buluntuların yoğunluğundan bahsedilmemektedir. Yerleşme yerinin konumu konusunda fazla bir bilgi aktarılmamıştır. Köyün yakınındaki bir başka yerleşmeye Güney Höyük adı verildiği için burası; yalnızca kodu ile isimlendirilmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1963 yılında İstanbul-Chicago üniversitelerinin; H. Çambel ve R. Braidwood yönetiminde gerçekleştirdikleri yüzey araştırmasında bulunmuştur. Bu araştırmaya yalnız bu iki üniversiteden bilim adamları katılmamıştır. Çokuluslu ve çok çeşitli bilim dallarından gelen uzman bir ekiple bu araştırma gerçekleşmiştir [Çambel-Braidwood 1980:8/dip not 2].
Tabakalanma: Geç devirlere tarihlenen çanak çömlek; günümüz köyünün altındaki geç devir yerleşmesine ait olabilir.
Buluntular: Yontma Taş: Yerleşme yerinin yüzeyinden toplanan yontma taş endüstri örneklerinin %97'si obsidiyendendir (2.534 adet obsidiyen; 74 adet de çakmaktaşı örnek toplanmıştır). Kullanım aşınımı dışında kenar değişimlerinin az olduğu görülmüştür. Endüstride çekirdekler içinde özellikle piramit biçimli çekirdeklerin var oluşu dilgi yapım geleneğinin özenli olduğunu göstermektedir. Bir adet yonga çekirdeği de bulunmaktadır. Dilgiler en çok kullanılan nesnelerdir. Düzelti olanları çok değildir. Çentikli parçalar; kenarlarda geniş yongalama gösteren parçalar; balık pulu düzeltili parçalar vardır. Yongalar genellikle kabadır. Kazıyıcılardan dışbükey; içbükey ve eğimli bitimliler mevcuttur. Sürtme Taş: Yüzeyden bulunan bir adet havan eli parçası hakkında fazla bir bilgi verilmemektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Benedict bu yerleşme yerinin buluntularının tarihlenmesi konusunda bir fikir vermemektedir [Benedict 1980:125]. Buna karşılık Balkan-Atlı; olasılıkla; piramit biçimli çekirdeklerin ve dilgi endüstrisinin örneklerinin varlığına dayanarak; burasını Neolitik Çağ yerleşme yerleri arasında saymaktadır [Balkan-Atlı 1994:100].


Liste'ye