©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Pınarlar Pulur

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Pınarlar Pulur
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Tunceli
İlçe:
Pertek
Köy:
Pınarlar
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Tunceli il merkezinin güney-güneybatısında; Pertek İlçesi'nin yaklaşık 13 km doğu-kuzeydoğusunda Pınarlar Köyü'nün (günümüzde nahiye) yakınında; Elazığ-Tunceli karayolunun güneyinde; Pulur Çeşmesi adı verilen höyüğün çevresinde ve özellikle güney tarlalarında.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Karayolundan da görülen ve küçük bir höyük olan Pulur Çeşmesi Höyüğü'nde yüzey toplaması yapılırken höyüğün çevresinde tesadüfen bulunmuş bir konaklama yeridir. Yakınında su kaynağı mevcuttur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1971 yılında; Elazığ İlinde; Altınova'da; Tepecik adındaki höyükte; Ufuk Esin başkanlığında; ODTÜ TEKDAM ve İstanbul Üniversitesi adına kazı yapan ekibin kazı müddetince hafta sonları bölgede yaptıkları yüzey araştırmalarından biri sırasında tespit edilmiştir. Kılıç Kökten tarafından da görülen ve üstünde toplama yapılan Pulur Çeşmesi Höyüğü'nün hemen yanındaki bu açık hava konaklama ve işlik yeri gene tesadüfen Kökten tarafından bulunamamıştır [Kökten 1974:5; lev.11/1].
Tabakalanma:
Buluntular: Burada Esin'e göre Orta Paleolitik Çağ'a konabilecek çakmaktaşı aletler ve artıkları bulunmuştur. Buluntular ayrıntılı bir şekilde yayınlanmamıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye