©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Pendik - Hacet Deresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Pendik - Hacet Deresi
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Pendik
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: İstanbul il sınırları içinde; İstanbul'un bir nahiyesi olan Pendik yerleşmesinin doğusunda Bekleme (Madalli Bahçesi semti de denmektedir) semti ile Temenye Burnu arasında; deniz tarafında çok eskiden tarla olan; olasılıkla günümüzde (1994) modern yerleşmenin içinde kalan bir yerde. Atasayan buluntunun tam yerini göstermemektedir. Kansu ise yıllar sonra; Atasayan'ın buluntu yerine yakın bir yerde tespit ettiği konaklama yerinin de tam yerini anlatmamaktadır. Hacet Deresi adlı buluntu yeri ise Pendik yerleşmesinin kuzeydoğusunda yer alan Aydınlı Köyü'nün yakınındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Marmara denizinin doğu kısmında; deniz kıyısında yer alan Pendik çevresi; su kaynaklarının bolluğu; kuzeye doğru geri plandaki yüksek tepelerin ormanla kaplı oluşu ve ılıman iklimi ile gerek Paleolitik gerekse de daha sonraki çağlarda insanların konaklama için tercih ettikleri bir yöre olmuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Muine Atasayan 1940 yılında; Kuzey Marmara Bölgesi'nde yaptığı yüzey araştırması sırasında yukarıda yeri ve konumu anlatılan yerde bir iki yüzeyli bulmuştur. Kansu ise İstanbul çevresinde 1959 yaptığı araştırma sırasında; yine Pendik civarında; Paleolitik çağ konaklama yeri olduğunu sandığı bir yerde taş aletler ele geçirmiştir. Bu buluntuların sürüklenip sürüklenmedikleri bilinmemektedir. İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı görevlileri; başta M. Özdoğan olmak üzere Pendik çevresinde yaptıkları araştırmalar sırasında Hacet Deresi yakınında ise dağınık bir şekilde tek tük yontma taş parçalar bulmuşlardır.
Tabakalanma:
Buluntular: Atasayan'ın bulduğu alet kalkerden yapılmış; 11.6x7.3x4.5 cm boyutlarında bir iki yüzeyli'dir (el baltası). Araştırmacıya göre oldukça kabaca yapılmış bu el baltası Chelléen (günümüzdeki adlandırmayla Abbevillien) kültür öğeleri içermektedir [Atasayan 1941:522-527]. Şevket Aziz Kansu ise bu aletin Acheuléen karakterde olduğunu bildirmekte ve Alt Paleolitik Çağ'a tarihlemektedir [Kansu 1974:220]. Ne yazık ki tam yerini öğrenemediğimiz bir başka alanda Kansu; kazıyıcı tipinde yongalanmış taş aletler bulmuştur. Kansu çoğunluğunu çakmaktaşından yonga ve dilgilerin; azınlığını obsidiyenden yongaların oluşturduğu bu topluluğu tarihlemekten kaçınmıştır [Kansu 1963:660; res.17-23]. Esin ise Kansu'nun bulduklarını Paleolitik Çağ'ın çeşitli evrelerine hatta Epipaleolitik ve Neolitik çağlara ait olabileceğini düşünmektedir [Esin 1992:62]. Esin; Hacet Deresi buluntularını ise Orta ve Üst Paleolitik Çağlara koyma eğilimindedir [Esin 1994:453]. Özdoğan ise bu buluntu yerini İstanbul çevresi başlıca Paleolitik Çağ buluntu yerleri arasında göstermektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye