©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Pascu Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Pascu Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
90 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Osmaniye
İlçe:
Kadirli
Köy:
Tatarlı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Ceyhan İlçesi'nin 20 km kuzeydoğusunda; Tatarlı Köyü'nün 6.2 km güneybatısında; Ceyhan-Kadirli karayolunun doğusundadır. Yerel olarak İkiz Tepe adıyla bilinmektedir. 10 m yüksekliğinde orta boy höyüktür. Tepesinde yaklaşık 17 m çapında bir düzlük yer almaktadır. Çevresi araştırma yapıldığı yıllarda bataklık günümüzde verimli tarlalarla çevrilidir. 1951 yılında M.V. Seton-Williams'ın yönettiği Kilikya yüzey araştırmasında; yüzeyinden Kalkolitik Çağ; İTÇ; STÇ; Hellenistik-Roma ve İslam Dönemi'ne tarihlenen çanak çömlek parçaları toplanmıştır. J. Mellaart; metalik mal buluntu yerleri arasında Pascu'yu da saymaktadır. Çakmaktaşı ve obsidiyen bulguları çoktur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Ceyhan İlçesi'nin 20 km kuzeydoğusunda; Tatarlı Köyü'nün 6.2 km güneybatısında; Ceyhan-Kadirli karayolunun doğusundadır. Yerel olarak İkiz Tepe adıyla bilinmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Günümüzde tamamen kurumuş olan Ceyhan Nehri'nin eski bir yatağının hemen yanındadır. Orta boyutta bir höyüktür. Yaklaşık 10 m yüksekliğindedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye