©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Pascu Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Pascu Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
90 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Osmaniye
İlçe:
Kadirli
Köy:
Tatarlı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Ceyhan İlçesi'nin 20 km kuzeydoğusunda; Tatarlı Köyü'nün 6.2 km güneybatısında; Ceyhan-Kadirli karayolunun doğusundadır. Yerel olarak İkiz Tepe adıyla bilinmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Günümüzde tamamen kurumuş olan Ceyhan Nehri'nin eski bir yatağının hemen yanındadır. Orta boyutta bir höyüktür. Yaklaşık 10 m yüksekliğindedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında Seton-Williams yönetiminde gerçekleştirilen yüzey araştırmasında tespit edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Bu yüzey araştırmasında toplanan çanak çömlek parçalarının benzerlerinin tarihlenmesine dayanılarak höyükte; Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ; Kalkolitik Çağ; İlk Tunç Çağı; Son Tunç Çağı; Hellenistik; Roma ve İslam dönemlerine ait yerleşmelerin var olduğu ileri sürülmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Neolitik Çağ'a tarihlenebileceği ileri sürülen eski boyalı ve açkılı bir mala ait parçalar bulunmuştur. Mersin Yumuktepe'nin XXVI-XXIV. tabakaları ile ilişkilidir. Yontma Taş: Tepede yapılan yüzey araştırmasında obsidiyen ve çakmaktaşından buluntular elde edilmiştir. İçlerinde Amik Ovası tipindeki bir okucu; buradaki Son Neolitik Çağ yerleşmesinin delili olabilir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: ASPRO'da 5. evre içinde düşünülmektedir. Bu evre düzeltilmemiş tarihlerle GÖ 8.000-7.600 yılları arasına konmaktadır [Hours et al. 1994:268]. Todd bu yeri Neolitik Çağ yerleşme yerleri arasında saymamaktadır.


Liste'ye