©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Niğde - Tepebağları

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Niğde - Tepebağları
Türü:
Höyük
Rakım:
1285 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Merkez
Köy:
Aydınyurt
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Niğde il merkezinin yaklaşık 4 km batısındaki Aydınyurt Köyü'nün (Fertek) yaklaşık olarak 1 km güneydoğusunda; Tepebağ Meydan sokakta; Tepebağ camisinin doğusundadır. Bor-Niğde karayolunun 1.600 m kuzeybatısındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Niğde kentinin batısındaki bahçelik ve bağlık alanın içindedir. Uzunluğu 75 m; genişliği 60 m; yüksekliği 28 m'dir. Höyük olasılıkla başka Tepebağları yerleşme yerleri ile karıştırılmaması için tüm arkeolojik yayınlarda Niğde Tepebağları olarak verilmektedir. Melendiz Dağları'nın güneydoğu kısmından doğan dere; Fertek Köyü'nün yanından; höyüğün batısından geçmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1962 yılında D. H. French; 1966 yılında I.A. Todd tarafından araştırılan höyükte 1972 yılında N. Özgüç'ün başkanlığında Kültür Bakanlığı; Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına kısa süreli bir kazı yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: N. Özgüç yönetimindeki kazı ve daha önce gerçekleştirilen yüzey araştırmaları sonucunda höyükte Son Neolitik Çağ; Kalkolitik Çağ; İlk Tunç Çağı; Orta ve Son Tunç çağları; Demir Çağı ve geç devirlere ait yerleşmelerin var olduğu anlaşılmıştır. Buna karşın Özgüç'ün yönettiği kazıda; üstte Hellenistik ve Ortaçağ'a ait üç tabaka bulunmuştur.
Buluntular: Çanak Çömlek: Yerleşme yerindeki Son Neolitik Çağ bulgularından bahsedilmemektedir. Todd 1962'deki toplamasında bir adet Son Neolitik Çağ dudaklı kase parçası dışında bu çağa ait parça bulmadığından söz etmektedir [Todd 1980:43]. Bu biçimdeki parçalara Mersin Yumuktepe'de de rastlanmıştır. Yontma Taş: Yöredeki diğer Neolitik Çağ yerleşme yerlerinde görülen endüstriye benzeyen taş aletler bu höyükte ancak birkaç tane ile sınırlıdır. Bunların tümü obsidiyendendir. Başka malzemeden alet bulunmamıştır. İki yüzeyli düzeltili uçlardan hiçbir örnek ele geçmemiştir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Neolitik tabaka; daha geç devirlere tarihlenen birçok tabaka altında kaldığı için pek fazla buluntu vermemiştir. Neolitik Çağ için şüpheli bir yerleşme yeridir.


Liste'ye