©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Asarkaya

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Asarkaya
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
965 m
Bölge:
Ege
İl:
Kütahya
İlçe:
Merkez
Köy:
Sabuncu
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Kütahya il merkezinin kuzeydoğusunda; Sabuncupınar Kasabası'nın 2 km güneyinde; Asarkaya adı verilen yerdedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Araştırmacının verdiği bilgilerden Asarkaya'nın bir kayalık olduğu; buluntuların kayalığın yamacında ve altındaki düzlükte bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu buluntu yeri düzlük bir alanda; Türkmen Dağı'nın kuzeybatı eteklerinde yer almaktadır. Çevrede; ilk üretimci topluluklar için yerleşmeye uygun birçok doğal mağara bulunmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: T. Efe'nin 1988 ve 1989 yılında Kütahya-Eskişehir ve Bilecik il sınırları içinde yaptığı yüzey araştırmasında bulunmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çanak Çömlek: Efe; içe dönük ağızlı ve küresel gövdeli; pervaz dudaklı bir kaba ait ağız parçası bulduğunu belirtmektedir [Efe 1995b:108]. Benzerleri Demircihöyük'de (Eskişehir); İlk Tunç Çağ çanak çömleği ile beraber bulunmuştur. Yontma Taş: Kenarları sarp düzeltili ön/yan kazıyıcılar; disk kazıyıcılar; dilgilerin bulunduğu bildirilmektedir. Bunların Epipaleolitik Çağ gelenekli olduğu söylenmektedir [Efe 1995b:108].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Araştırmacının yayında verdiği bilgiye dayanarak; TAY 1'de [Harmankaya-Tanındı 1996] Epipaleolitik veya Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ buluntu yeri olarak verilen bu yerin; son yayınlarda; iç kuzeybatı - iç Ege Bölgesi'nin İlk Çanak Çömlekli Neolitik Çağ yerleşmesi olduğu söylenmektedir. Bu yorum henüz tartışmalıdır. Epipaleolitik Çağ gelenekli yontma taş endüstrisinin; yörede; Fikirtepe kültüründe de görüldüğü varsayımının; bu yorumu güçlendirdiği iddia edilmektedir [Efe 1995b:108-109].


Liste'ye