©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Misis

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Misis
Türü:
Höyük
Rakım:
50 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Merkez
Köy:
Yakapınar
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin doğusunda; Yakapınar (Misis) Nahiyesi'nin içindedir. Antik bir kent olduğu için tüm turistik haritalarda gösterilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ceyhan Nehri'nin yanında; Ceyhan'ı yukardan gören doğal bir sırt üzerindedir. Oldukça büyük bir höyüktür. Ceyhan Nehri'nin her iki tarafında ama daha çok batı tarafında yer alan Roma ve Bizans dönemi büyük antik kentidir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Özellikle Roma Dönemi anıtları ile bir çok ziyaretçi ve bilim adamının her zaman ilgisini çeken Misis'de (antik Pyramus'daki Selevkeia) 1951 yılında M.V. Seton-Williams tarafından bir kez daha toplama yapılmıştır [Seton-Williams 1954:164-165]. 2012 yılından beri Adana Müzesi tarafından kazılar gerçekleştirilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Bizans ve Roma dönemleri dışında; Demir Çağı; Son ve Orta Tunç Çağı; İlk Tunç Çağı; Kalkolitik Çağ ve belki de Son Neolitik Çağ iskanları görmüştür.
Buluntular: Çanak Çömlek: Halaf öncesi döneme konan çizi bezemeli çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Bunlar hakkında ayrıntılı bir bilgi verilmemektedir. Olasılıkla Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ geçişine tarihlenebilir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Son Neolitik Çağ açısından şüpheli yerlerden biridir. Yerleşme yerinin konumu; Ceyhan Nehri'nin üzerinde yer alışı; hem Ceyhan'ı geçmek için bir geçit yeri; hem de Akdeniz sahilinin Kozan üzerinden Orta Anadolu'ya bağlandığı doğal bir yol üzerinde oluşundan dolayı; yerleşme tarihinin çok eskiye gidebileceği ileri sürülmüştür. ASPRO'da 6. evre içinde değerlendirilmiştir [Hours et al. 1994:240].


Liste'ye