©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Miroğlu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Miroğlu
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Merkez
Köy:
Miroğlu
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Adıyaman'ın 18.5 km güneydoğusunda; Miroğlu Köyü'nün yaklaşık 500 m güneyinde; Kalburcu Çayı kıyısında; Kilisik Köyü'nün hemen hemen tam karşısında; Arif Hoca Değirmeni'nin 500 m kuzeydoğusunda olan bu yer günümüzde su altında kalarak tamamen tahrip olmuştur. Kodu T 50 / 4.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Nehir çakıllarından oluşan küçük bir kıyı taraçasının üstünde klasik sonrası çağlara ait bir yerleşmenin içinde yüzeyde birçok alet ve artığı bulunmuştur. Burası arkeoloji yazınına Miroğlu harabesi adıyla geçmiştir. Bu yerleşme yeri sel yatağı tarafından ikiye ayrıltılmıştır. Yontma taş buluntular tesadüfen ele geçmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: M. Özdoğan yönetiminde 1977 yılında Aşağı Fırat Yüzey Araştırması çerçevesinde tespit edilmiştir (Bu araştırma için bak. Adıyaman ve Şanlıurfa il sınırları içindeki diğer buluntu yerleri). Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Eski patinalı çakmaktaşından yapılmış alet ve artıkların olasılıkla Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenebileceği araştırmacılar tarafından yorumlanmıştır. Bu aletleri büyük boy yonga kazıyıcılar ve yuvarlak kazıyıcılar olarak tanımlayabiliriz.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye