©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Memişhan Mevkii

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Memişhan Mevkii
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Kovanoluk
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Adıyaman il sınırları içinde; kent merkezinin güneydoğusunda yer alan ve günümüzde Atatürk Barajı'nın göl suları altında kalan Samsat İlçesi'nin kuzeyindeki Kovanoluk (Biriman) Köyü'nün 1.500 m kadar kuzey-kuzeybatısında; Memişhan Deresi'nin kuzeye doğru kıvrım yaptığı yerin hemen batısında. Kodu T 51 / 19.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Memişhan Deresi'nin hafif eğimli sırtlarındaki düzlüklerde; olasılıkla alttaki kitlenmiş olan dolgunun yer yer aşınması ile ortaya çıkan çakmaktaşından alet ve artıkları bulunmuştur. Burası olasılıkla Paleolitik Çağ'da konaklama yeri olan bir alandır. Alet ve artıkların dağınık bir şekilde bulunduğu yerin sınırları tam saptanamamıştır. Denizden yaklaşık olarak 400 m yüksektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: M. Özdoğan yönetiminde Aşağı Fırat Havzası 1977 yılı Yüzey Araştırmaları sırasında; İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üye ve öğrencilerinden oluşan araştırma ekibi tarafından tespit edilmiştir. Bu alanda rastgele yöntemle toplama yapılmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çakmaktaşından yapılmış eski patinalı büyük yonga aletler arasında özellikle yuvarlak ve ön kazıyıcılar çoğunluktadır. Bu aletler Özdoğan tarafından olasılıkla Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye