©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Malaliki Mağarası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Malaliki Mağarası
Türü:
Kaya Sığınağı
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Diyarbakır
İlçe:
Silvan
Köy:
Kazandağı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP OP EP

     


Yeri: Diyarbakır il sınırları içinde; Silvan İlçesi'nin kuzeybatısında; Batman baraj dolgusunun kuşuçumu 9.5 km kuzeybatısında; Hokan Köyü'nün doğu-güneydoğusunda; Sarim Çayı'nın (Ramdenka Çayı) derelerinden birinin doğu yakasında; bu dereden yaklaşık 700 m uzakta.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Rosenberg tarafından büyük bir kaya sığınağı olarak açıklanan bu girintinin gerçekten mağara yerleşmesi olarak tanımlandığı için daha büyük bir boyutta olması gerekmektedir. Tam boyutları verilmemiştir. Dağlık bölgede yer aldığı ve yakınında modern bir köy olan Malaliki'nin bulunduğu belirtilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1990 yılında M. Rosenberg tarafından yönetilen Batman Nehri Arkeoloji Araştırması Projesi'nde tespit edilmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Mağara içinde bulunan taş aletlerden; mağaranın Orta Paleolitik ve Epipaleolitik çağlarda yerleşildiği tahmin edilmektedir. Bunlara ilaveten bazı alet tiplerinin; Üst Paleolitik Çağ tipsel özellikleri gösterdiğinden dolayı; Epipaleolitik kültür grubu içinde olabilecekleri gibi; Üst Paleolitik Çağ'a da konabilecekleri ileri sürülmektedir. Bu açıdan mağarada Üst Paleolitik Çağ yerleşmesinin var olup olmadığı kesinlik kazanmamıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye