©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Mahmut Sekisi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Mahmut Sekisi
Türü:
Dağınık Buluntu Yeri
Rakım:
1060 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Ulukışla
Köy:
Çiftehan
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Niğde il merkezinin güneyinde; Ulukışla İlçesi'nin doğusunda; Çiftehan'ın birkaç kilometre batısındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Madenköy Deresi'nin aktığı vadinin girişinde; bu dere ile kuzeybatıdan gelen Çakıtsuyu'nun birleştiği yerde; bu iki suyun birleştiği yerin hemen batısında; Aktaş Tepe'nin doğusunda bulunmaktadır [Yener 1986:res.1'deki harita]. Yerleşme yerinin konumu konusunda bir bilgi aktarılmadığı gibi; düz yerleşme olup olmadığı; buluntu dağılımının boyutları konularında da bilgi verilmemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1984 yılında A. Yener yönetiminde çok uluslu bir ekiple; Anadolu'nun gümüş ve kurşun kaynakları ile ilgili araştırmalar çerçevesinde gerçekleştirilen Bolkar Dağı Yüzey Araştırması'nda; Bolkar Madenköy; Gümüşköy ve Ali Hoca köyleri çevresinde bulunan yerleşme yerleri; işlik yerleri; eski maden işletme yerleri arasında; Mahmut Sekisi de sayılmaktadır.
Tabakalanma: Buluntu yerinin yüzeyinden Neolitik Çağ dışında başka çağa tarihlenen bulgulardan bahsedilmemektedir.
Buluntular: Yontma Taş: Vadinin içinde arkeolojik açıdan en önemli buluntu yeri olan Mahmut Sekisi'nde obsidiyen aletler (artık olup olmadığı bildirilmemektedir) toplanmıştır. Bunlar hakkında bir bilgi verilmemektedir. Yayında çizimleri gösterilen obsidiyen buluntuları A. Minzoni-Deroche çizmiştir. Bu çizimlerden dilgiler ve yongalar üzerinde uçlar; kazıyıcılar gibi aletler izlenmektedir [Yener 1986:res.5a].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Roodenberg obsidien buluntular konusunda bunları; Neolitik Çağ Çatalhöyük ve belki Mersin Yumuktepe yerleşmelerindeki baskı düzelti tekniğinde yapılmış aletlere benzeyen örnekler olarak yorumlamıştır. Bolkardağ madeni çevresinde; obsidien yatağı yoktur. En yakın yataklar; Niğde'nin kuzey ve doğusundaki dağlarda bulunmaktadır. Mahmut Sekisi'nde çanak çömlek buluntulardan hiç bahsedilmemektedir. İç Anadolu'da; bazı Neolitik yerleşmelerde kurşun bulguların oluşu; Bolkardağ'daki madenlerin Neolitik Çağ'dan itibaren işletilmiş olabileceğini; uzak bir ihtimal de olsa akla getirmektedir. Bu buluntular şimdilik Son Neolitik Çağ'a konabilir.


Liste'ye